DUKAN

12 inspiracji
Dukanowskie chrupiące ciasteczka

Składniki:
- 1 jogurt naturalny 0%
- 2 łyżki maki kukurydzianej (np.: Maizena)
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 4 łyżki slodzika w proszku
- 2 jajka
- 3 łyżki serka homo
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Ciasto nakładać łyżką na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzi około 20 małych ciastek. Ciastka piec około 20 minut i zdjąć je z blachy, gdy już będą zimne.
Dietetyczne Ciasto Czekoladowo Otrębowe (bez mąki)

NA 1 CIASTO ( mała keksówka)
2 szklanki otrębów owsianych
3 białka
4 łyżki fruktozy
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zabawę zaczynamy od ubicie białek jaj z fruktozą i cukrem waniliowym na bardzo sztywna i gładka masę, następnie do piany dodajemy całą resztę składników ( idą święta, można spokojnie dodać przyprawę do piernika i mieć dietetyczny piernik bez mąki ) i dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Wszystko przekładamy do formy.

Ciasto pieczemy do suchego patyczka, nie skłamię jeśli powiem Wam, że zajęło mi to 15 minut w temperaturze 230 stopni z grzałkami góra dól- ciasto błyskawica...

Placek jest niski, nie rośnie zbyt duży, ale jest mięciutki, z czasem robi się coraz suchszy, ale też smakuje ok.

100 gram - 188 kcal
Przepisy Dukana :: Ciasteczka a la pieguski ::
Dieta proteinowa :: Plan Protal :: Dieta Dukana
Piernik Dunaka

Składniki:
- 2 łyżki mleka w proszku, koniecznie odtłuszczonego
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 8 łyżek otrębów owsianych (najlepiej drobno zmielonych, można je zmielić np w blenderze)
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 2 łyżki płynnego słodzika
- 6 łyżek homogenizowanego serka niskotłuszczowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Przygotowanie piernika Dukana jest banalnie proste, wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto wlewamy do foremki do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego mniej więcej do 180 stopni. Piernik pieczemy około 45 – 50 minut aż będzie dobrze wypieczony w środku (sprawdzamy drewnianym patyczkiem).
Mleczna kanapka w wersji light.

2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka zarodków pszennych
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka naturalnego serka homogenizowanego
1 łyżka cukru/słodzika/syropu z agawy
2 łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstanie nam niezbyt gęsta kakaowa masa. Wylewamy ją do pojemniczka, którego można używać w mikrofalówce i podgrzewamy przez 3-4min. (u mnie na mocy 700W). Błyskawicznie powstanie nam pulchna bułeczka, którą odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę:

1 op. naturalnego serka homogenizowanego (150g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach ciepłego mleka
2 kosteczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki słodzika/cukru/syropu z agawy.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka. Mieszamy z serkiem, jogurtem, czymś dla osłody i startymi wiórkami gorzkiej czekolady (można pokroić w małe kawałeczki). Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Gdy masa się schłodzi a bułeczka ostygnie, przekrawamy ją na pół i przekładamy masą straciatella. Wkładamy do lodówki i z cieknącą ślinką czekamy, by masa zupełnie zgęstniała a smaki się połączyły.
Bułki - Dukan

250g twarogu Zielona Łąka
6 łyżek otrębów
odrobina soli
2 tabl słodziku
aromat maślany (odrobina)
1/3 lub 0,5 płaskiej łyżeczki sody
3 łyżki mleka w proszku
2 jajka
sezam do posypania
6 bułek z czego 3 na 1 dzień, ale spokojnie tymi trzema się najecie =^ . ^=
Twaróg zawinąć w ręcznik bawełniany i odcisnąć z wody bardzo mocno.
Wszystkie składniki zmiksować bez jajek, odstawić na tak długo, aż nagrzeje się piec.
Włączyć piekarnik na 175* blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy piekarnik będzie już gorący, dodać żółtka do masy i wymieszać a następnie ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywno.
Wmieszać delikatnie białka do masy.
Masa będzie dość zbita, więc podczas mieszania z białkami (wygarniając spód na wierzch) białka raczej znikną, ale będzie widać zwiększenie objętości i spulchnienie masy.
Uformować dość szybko na blasze 6 bułek, lekko je spłaszczyć.
Piec 40 minut, po upieczeniu muszą dobrze obeschnąć i ostygnąć na kratce.
Sernik dietetyczny z truskawkami.


Dietetyczny sernik z chudego mielonego sera - bez dodatku tłuszczu, cukru czy mąki - dla chętnych z polewą kisielową z truskawkami...
Sernik, który jest delikatny, kremowy, idealnie słodki i do tego dietetyczny, o znikomej ilości kalorii! Do tego jest po prostu pyszny! Wygląda i smakuje naprawdę wspaniale. To ciasto będzie u mnie w domu częstym gościem - smakowało wszystkim bez wyjątku. Moje dziecko aż zamruczało jedząc go... Można go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia :)
Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
500 g białego serka na serniki o zaw.tłuszczu 0%
2 całe jajka
1 białko
5 łyżek Ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)

polewa:
300 g mrożonych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka Ksylitolu

Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Wszystkie składniki na sernik umieść w wysokim naczyniu i krótko zmiksuj mikserem - tylko do połączenia składników. Miksuj krótko by nie napowietrzać masy serowej.
Małą tortownicę (u mnie o średnicy 16 cm) lekko wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami. Wylej masę serową.
Tortownicę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 45 minut.
Sernik wystudź (powoli), a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Truskawki rozmroź w garnku. Rozmrożone wraz z sokiem zagotuj, dodaj cukier. Mąkę ziemniaczaną dobrze rozpuść w kilku łyżkach wody i wlej do truskawek. Mieszaj aż do powstania gęstego kisielu. Truskawki dokładnie wystudź i wyłóż na schłodzony sernik.

Smacznego :)


Wartość energetyczna całego ciasta to 638 kcal.
Dzieląc całość na 6 porcji to 106 kcal na 1 porcję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona