Jabłka pieczone z bakaliami z kruszonką z ciastek zbożowych | BITEDELITE
Tarta z malinami i kremem mascarpone | Kwestia Smaku
Rożki serowe z jabłkami
z ciasta twarogowego, kruchego i maślanego jak francuskiego
Składniki, około 40 sztuk:
• 250g mąki pszennej
• 250g masła
• 250g twarogu śmietankowego
• 1 opakowanie cukru waniliowego
oraz:
• 2 jabłka
• cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski o szerokości 3 - 4 mm.
Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką. Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Układać na dwóch cienkich blaszkach do pieczenia i piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rożki są najlepsze zaraz po upieczeniu.
Należy użyć jak najcieńszej blaszki do pieczenia, wówczas rożki szybciej się zrumienią i będą bardziej kruche. Blacha z wyposażenia piekarnika jest zbyt gruba
Oreo Cheesecake Icebox Cake
Pierś z kurczaka w pomidorach
Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Pyszna i lekka sałatka
awokado
pomidor
brokuł
jabłko
cebulka pokrojona w piórka
żółta papryka
sok z limonki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Cukinia po meksykańsku
Składniki:
1 duża cukinia lub 2 małe,
fasola biała Kupiec 50g,
mięso mielone 250g,
1 czerwona cebula,
1/2 papryki,
2 ząbki czosnku,
groszek zielony 75g,
pomidory krojone w puszce 400g,
kukurydza 4 łyżki (około 1/3 puszki),
żółty ser 200g,
sól,
pieprz,
chili 1/3 łyżeczki,
bazylia 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
Przygotowanie:
Białą fasolę moczymy w wodzie około 12 godzin i później gotujemy ją w tej samej wodzie do miękkości ze szczyptą soli. Można również użyć fasoli z puszki. Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy je do momentu aż się zarumieni. Wówczas wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy chwilkę. Dodajemy zielony groszek i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy całość do momentu aż warzywa zmiękną i część wody odparuję, sos zgęstnieje. W między czasie dodajemy bazylię, paprykę słodką i chili, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień dodajemy fasolę i kukurydzę, chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia o dodajemy żółty ser. Całość mieszamy.
2-3 łyżki sera zostawiamy do posypania wierzchu. Z cukinii usuwamy środek za pomocą łyżki. W środek wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem cukinię posypujemy startym serem.