szybkie bułeczki śniadaniowe :)
przepis jest prosty:
ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
30 gr drożdży swieżych
sól szczypta
1 łyżeczka cukru
1 łyzka oleju słonecznikowego
ok 200-300 ml letniej wody
wykonanie :
mąkę przesiac wsypac do miski zrobic dołek wkruszyć drożdże dodac cukier sól
i letnia wodę po trochu wyrabiając wody tyle aby ciasto było elestyczne i
miekkie .
olejem podczas wyrabiania smaruje ręce i tak połaczyc wszystkie składniki ,
kulać zgrabne bułeczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do
butelki z olejem wkładam cienki nóż i robię w każdej bułeczce nacięcie i na
15-20 min do piekarnika na 200st c bułeczki przechowywane w woreczku foliowym
wytrzymuja w swieżosci ok 4 dni .choc u mnie nigdy ntak długo nie leżą.
wychodzi ok 12 bułeczek sredniej wielkosci . są wysmienite z miodem i
masełkiem , pozdrawiam :)
Nachos domowe
Jeśli lubicie słone przekaski, poniżej przedstawiam Wam jeden z najsmaczniejszych przepisów, jakie znalazłam w tej kategorii. Domowe nachos można zrobić zarówno z tortilli zrobionych własnoręcznie, jak i z kupnych. Bardzo polecam, ponieważ sa pyszne, a ich zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil!
4-6 tortilli
100 ml oleju
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cuminu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
czarny pieprz i sól do smaku
Olej mieszamy z przyprawami. Tortille układamy na desce do krojenia i smarujemy mieszankną przyprawową za pomoca pędzelka kuchennego z obu stron. Następnie ktoimy je najpierw na 8 trójkątów, a każdy z tych trójkątów kroimy pod skosem na pół. Tak, jak na rysunku.
Tak przygotowane nachosy układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 st. C przez ok 5-8 minut, aż się lekko zrumienią. Uważamy jednak, by ich nie spalić, bo wtedy zrobią się gorzkie.
Sernik malinowy
Receptura:
Czekoladowy spód:
200 g biscotti włoskich pokruszyć
100 g masła roztopionego
100 g gorzkiej czekolady roztopionej
2 łyżki Nutelli
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wyłóż czekoladowymi okruchami dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa:
1 kg kremowego sera śmietankowego
300 ml śmietany kremówki - ubić na sztywno
1 szklanka cukru
3 łyżki (5-6 listków) żelatyny - rozpuścić w gorącej wodzie (ok 1/2 szkl)
Ser wymieszaj dokładnie z cukrem, a później delikatnie z ubitą śmietaną i żelatyną. Wylej masę na pokruszone czekoladowe biszkopty.
Malinowy wierzch:
300 g malin (świeże lub mrożone) poduszone widelcem lub zmiksowane blenderem
3 - 4 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny (2 listki) rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody
Maliny dokładnie poduś widelcem, a jeśli nie lubisz pestek w cieście, to dodatkowo przetrzyj puree malinowe przez sito. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej żelatynę i energicznie wszystko połącz.
Mus malinowy wlej na masę serową i końcem widelca lub szpikulcem do szaszłyka delikatnie zmieszaj go z serem robiąc zygzaki i ósemki.
Tak przygotowane ciasto powinno się chłodzić w lodówce ok 2 -3 godziny, aż żelatyna zastygnie.
Sernik z karmelizowanych bananów
Masa serowa:
4 niewielkie banany (waga po obraniu: 330 g)
1/2 szklanki białego cukru
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego z wiaderka*
1,5 łyżki budyniu bananowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
odrobina soku z cytryny
Banany obrać pokroić w plasterki.
W rondelku z grubym dnem, lub na patelni ceramicznej, na bardzo małym ogniu rozpuścić cukier - z czasem powinien zacząć się karmelizować, a w efekcie końcowym będzie miał bursztynowy kolor (i uwaga, będzie bardzo gorący!). Wrzucić plasterki bananów, dokładnie wymieszać, i podgrzewać jeszcze przez kilka minut.
Patelnię zdjąć z ognia, banany dokładnie rozgnieść widelcem i odstawić do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 C.
Twaróg utrzeć z budyniem, następnie stopniowo dodawać rozgniecione banany kontynuując ucieranie na najmniejszych obrotach miksera. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając szczyptę soli. Masę żółtkową delikatnie wymieszać z masą serową, na koniec podobnie postąpić z ubitymi białkami. Wcisnąć odrobinę soku z cytryny i całość wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w temperaturze 175C, następnie obniżyć temperaturę do 130 C i piec jeszcze 60 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wierzch (najlepiej przed samym podaniem):
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
2 małe banany, obrane i pokrojone w plasterki
odrobina soku z cytryny
gorzka czekolada
Serek mascarpone utrzeć krótko z cukrem pudrem i likierem kokosowym.
Masą udekorować wierzch sernika, ułożyć plasterki bananów skropione sokiem z cytryny.
Ostrym nożem zrobić wiórki z gorzkiej czekolady, posypać po owocach.
Sernik najlepiej przechowywać w lodówce.
*Można również użyć 750 g twarogu + 250 mascarpone.
Wówczas sernik będzie bardziej kremowy i mazisty.
Zupa rybna pomidorowa. Z krewetkami, dorszem i makaronem
Składniki, 4 porcje:
• 20 surowych krewetek, bez pancerzy, głów i ogonków
• 400 - 500 g filetów ryby bez ości (najlepiej dorsza)
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 średnia cebulka, pokrojona w koste...
Pikantna zupa rybna z łososiem, dorszem i krewetkami
SKŁADNIKI:
włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora)
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
2 łyżki suszonej słodkiej papryki
1/2 cebuli czerwonej lub białej
3 ząbki czosnku (+1 łyżeczka pasty czosnkowej)
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g świeżego łososia (np. brzuszki, małe dzwonko)
100 g dorsza (świeży lub mrożony)
10 średnich krewetek mrożonych
1 pudełko pomidorów krojonych z bazylią i oregano
1 łyżka koncentratu pomidorowego z bazylią
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
natka pietruszki
do podania: cząski cytryny, jogurt naturalny, zgrillowana tortilla, ryż lub świeże pieczywo
PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotować 1,3 l wody. Dodać sól, listki, ziele, pokrojoną dowolnie włoszczyznę i suszoną paprykę. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. W tym czasie na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i plasterki czosnku. Dodać do zupy. Dodać kawałki łososia, dorsza, paprykę mieloną, koncentrat i krojone pomidory. Gotować jeszcze 5 minut. Dodac krewetki i gotować jeszcze 3 minuty. Zamieszać delikatnie by nie zniszczyć struktury ryby. W razie potrzeby zupę można jeszcze dosolić. Można też dodać ulubione zioła. W międzyczasie przygotować dodatki : ugotować ryż, zgrillować tortillę (ja zgrillowałam przez chwilę na suchej powierzchni mocno rozgrzanego grilla). Można podawać z jogurtem, dodac soku z cytryny i pospać natka pietruszki. Zupa jest bardzo konkretna i dobrze rozgrzewa.
Bagietki - bez wyrabiania ciasta z grubą, chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem
Składniki:*
• 400 g (3 szklanki) mąki**
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
• 300 g chłodnej wody (1 i 1/3 szklanki)
...
Aromatyczny chlebek cebulowy z majerankiem
Chleb:
600g mąki pszennej tortowej
280 - 300ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
50g posiekanej, białej cebulki
2 łyżki prażonej cebulki
4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego)
Ponadto do posmarowania:
1 żółtko
2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
50ml wody wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawić na 15 minut, aż mieszanka się spieni.
Białą cebulkę zarumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy i resztę wody, dodać oliwę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, kiedy już takie będzie wgnieść sól, cebulkę prażoną i zarumienioną na patelni razem z olejem i majeranek.
Odstawić ciasto w naoliwionej misce do wyrośnięcia na 1 godzinkę lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie zagnieść ciasto znów, uformować podłużny bochenek, położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko go spłaszczyć i przykryć go ściereczką.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, kiedy się nagrzeje chlebek posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i naciąć w kilku miejscach ostrym nożykiem lub żyletką. Piec chlebek 20-30 minut, od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
en chleb jest niezwykle aromatyczny, bardzo smaczny, mięciuteńki, a jedzony jeszcze cieplutki z ulubionym smarowidłem wspaniale pieści podniebienie puszystym miękiszem, cebulką i ziołami. Skóreczka chrupie, miękisz rozpływa się w ustach. To zdecydowanie NAJLEPSZY drożdżowy chleb, jaki w życiu upiekłam :)
CIASTECZKA DROZDZOWE Z JABLKIEM.
Składniki na
ok. 30 szt:
350g mąki
200g masła
10g świeżych drożdży
1/2 łyżki cukru
100g kwaśnej śmietany (18%)
1 jajko+1 żółtko
szczypta soli
jabłka (ok. 3-4 szt)
Drożdże wkruszyć do
miseczki i zasypać cukrem.
Poczekać aż się rozpuszczą.
W misce mąkę posiekać z masłem.
Dodać drożdże i resztę składników.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc*.
Następnego dnia ciasto rozwałkować
na grubość ok. 3 mm i wycinać koła
o wielkości ok. 10cm.
Jabłka pokroić na ósemki lub szesnastki
w zależności od wielkości jabłka i
wkładać na koło.
Sklejać jak pierogi z tym, że tylko boki.
Środek ma zostać niesklejony.
Piec w 180 stopniach
ok.15-20 min. (na złoty kolor).
Gdy ostygną posypać obficie pudrem.
*podobno ciasteczka wychodzą
także po dwóch godzinach
leżakowania w lodówce:)