Przetwory

13 inspiracji
Dżem który świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i serów - na przykład zamiast żurawiny. Delikatnie kwaśny smak porzeczek z lekką nutką słodyczy dzięki dodatkowi odrobiny cukru. No i oczywiście nie zapominajmy, że porzeczki zawier...
Najlepsze ogórki kanapkowe - KulinarnePrzeboje.plNajlepsze ogórki kanapkowe – składniki:

1,5 kg ogórków średniej wielkości
2 szklanki wody
1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
1 i ¾ szklanki cukru
10 ziaren ziela angielskiego
...
Sałatka z cukinii z zieloną pietruszką na zimę

Sałatkę z cukinii z zieloną pietruszką i chili poleca każdemu. Jest jędrna, aromatyczna, chrupiąca, pyszna, idealna do mięs z sosami, do mielonych, nadaje się również do kanapek. Sałatka ta jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Najlepiej smakuje zrobiona z mniejszych cukinii. Nie obawiajcie się dodawać chili, absolutnie nie dominuje w sałatce, dodaje jej jedynie lekkiej pikanterii. Ocet winny możecie zastąpić spirytusowym, ja przekonałam się do zdrowszego winnego i jabłkowego.

Składniki
2 kg młodych cukini

2 czerwone cebule
1 paprycza chili
2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
0,5 szklanki pietruszki
2 ząbki czosnku
150 g cukru
200 ml octu winnego
lub 100 ml spirytusowego
3 łyżki soli
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
przetwory z cukinii na zimę
Cukinie kroimy w 0,5 cm plastry lub trzemy na tarce w krążki, (ja wolę trochę grubsze plasterki niż cienkie jak ogórki na mizerię dlatego kroje nożem)

Cebulę kroimy w piórka, chili pozbawiamy nasionek i kroimy w krążki, pietruszkę drobno siekamy, czosnek kroimy bardzo drobno.

Do miski wkładamy pokrojone warzywa, sól, cukier, pieprz i gorczycę. Odstawiamy na 2 godziny, w tym czasie warzywa się powinny zmorzyć i puścić sok.

sałatka z cukinii na zimę
Do zmorzonych warzyw dodajemy ocet winny, pietruszkę, wszystko dokładnie mieszamy. Jest to moment w którym możecie sałatkę doprawić do smaku, dodać ewentualnie trochę soli lub octu, ja lubię ją taką delikatną. Następnie przekładamy do słoików, mocno upychamy, na koniec zalewamy zalewą, która została w misce.

Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona