jedzonko

25 inspiracji
Składniki:
2-3 piersi kurczaka

Marynata:
sok wyciśnięty z połowy cytryny
łyżka miodu
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
oliwa z oliwek

Sałata:
miks sałat (roszpunka, lodowa, rukola, radicchio)
zielone winogrona
pół świeżego ogórka
listki świeżej bazylii
oliwki

Sos winegret do sałaty:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego (ewentualnie octu).
1 łyżka wody mineralnej
szczypta soli i pieprzu do smaku

Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę do kurczaka łącząc poszczególne składniki.
Piersi z kurczaka obieramy z błonek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Zanurzamy je w marynacie i odstawiamy na 1 godzinę.
Aby smak był bardziej wyrazisty proponuję zamarynować mięso dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce.
Przygotowujemy sos do sałatki wlewając płynne składniki do małego słoiczka, wsypujemy przyprawy, zakręcamy i potrząsamy nim.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill elektryczny.
Filet z kurczaka grillujemy z obydwu stron na złocisty kolor.
W międzyczasie układamy sałaty, winogrona, plasterki ogórka, listki bazylii, oliwki na talerzu i polewamy sosem winegret.

Smacznego!
Kakaowy omlet z serkiem i truskawkami
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1

Składniki
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka kako
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka masła
100 g twarożku śmietankowego
1-2 łyżeczki cukru waniliowego
8-10 truskawek

Pyszny sposób na miły początek dnia, ale świtnie nada się również jako deser

Etapy przygotowania
Oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z mąką, kakao i proszkiem. Z białka i soli ubić sztywną pianę. Masy delikatnie połączyć. Usmażyć puszysty omlecik na rozpuszczonym maśle, ok. 2-3 min z każdej strony. W tym czasie serek wymieszać z cukrem waniliowym. Truskawki pokroić na ćwiartki. Gotowy omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem i złożyć na pół. Obłożyć truskawkami.
Omlet wiosenny zółto-zielony z serem pleśniowym

3 jajka
1 czubata łyżka gęstej śmietany
1/3 szklanki mleka
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
50g sera pleśniowego (np. lazura lub rokpola)
sól

Ser pokrój na kostkę o boku 1 cm.
Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, mleko, sól i dokładnie roztrzep na jednolitą masę. Dodaj szczypiorek (zostaw trochę do dekoracji), natkę pietruszki oraz ser. Dokładnie wymieszaj.
Wlej masę na patelnie i smaż na średnim ogniu, podważając usmażone brzegi, by płynna masa z góry dostawał się pod spód usmażonego omleta.
Jeśli lubisz omlet z półpłynnym wierzchem, przykryj patelnię, kiedy masa na górze zacznie gęstnieć i trzymaj patelnię na małym ogniu przez 1-2 minuty. Jeśli zaś lubisz omlety całkiem wysmażone, wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-2 minuty.
Podawaj danie udekorowane szczypiorkiem.
Udka z kurczaka - składniki:

- 4 udka z bioderkiem;

- 2 ząbki czosnku;

- 1/2 szklanki mleka;

- łyżeczka gruboziarnistej musztardy;

- 3 łyżki mąki;

- łyżeczka mielonej słodkiej papryki;

- 1/2 łyżeczki curry;

- 6 łyżek oleju;

- sól, pieprz.

Udka z kurczaka - sposób przyrządzenia:

Udka opłukać, czosnek rozetrzeć i dodać do mleka razem z musztardą. Wszystko doprawić solą. Mlekiem zalać mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki. Mąkę z papryką, curry i pieprzem wsypać do woreczka i wkładać do niego osączone udka. Wstrząsnąć kilka razy.

Mięso zarumienić na oleju. Przykryć i smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu. Można podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.
Kanapka z duszonymi pieczarkami
Bułka grahamka
1 łyżka duszonych pieczarek
Sałata
Papryka czerwona
Ogórek świeży
Szczypiorek

Pieczarki duszone – składniki na 4 porcje:
½ kg pieczarek
½ cebuli
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w drobne kawałki. Na rozgrzanej oliwie podduś drobno posiekaną cebulę i wrzuć pieczarki. Posól i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Duś pod przykryciem aż pieczarki będą miękkie. Pod koniec zdejmij przykrywkę, żeby odparować nadmiar wody. Pozostaw do wystygnięcia.

Na połowie bułeczki ułóż liście sałaty, nałóż pieczarki, posyp szczypiorkiem i dodaj ulubione warzywa. Przykryj drugą połówką grahamki.
SMOOTHIE Z MANGO I ANANASEM

na 2 porcje:
2 mango
1/2 ananasa
1 banan
1/2 limonki
6 łyżek gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu
skórka z limonki do dekoracji
Usuwamy skórkę z banana, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. Obieramy mango, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy w kostkę ananasa. Wyciskamy sok z połowy limonki. Wszystkie owoce przekładamy do blendera, dodajemy jogurt i miód i wszytsko miksujemy na gładką masę. Podajemy ze słomkami, ozdobione skórka z limonki.

http://www.klfoodblog.com/pl/Przepisy/Napoje-i-Koktajle/164/Smoothie-z-Mango-i-Ananasem
Ciasto z orzechami laskowymi:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy...
Ziołowe bułeczki - scones

Składniki na około 25 średnich bułeczek:
•400 g mąki pszennej typ 450
•100 g otrębów pszennych
•100 g masła
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżeczki soli
•szczypta pieprzu
•10 łyżek kwaśnej śmietany
•10 łyżek drobno posiekanych ziół
•jajko do posmarowania

Ze składników zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, powycinać krążki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 15 minut, w temperaturze 225ºC.
TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM - bez pieczenia

Składniki na spód:
50 g czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej
50 g masła, o temperaturze pokojowej
2 łyżki kakao
175 g ciastek digestive, pokruszonych
2 łyżki cukru pudru

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), boki wysmarować masłem.
Wszystkie składniki na spód włożyć do food procesora (malaksera) i zmiksować na jednolitą masę. Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy i boki do wysokości około 3 cm. Wyrównać i schłodzić.
Składniki na mus czekoladowy:
150 g czekolady gorzkiej, połamanej
3 duże jajka + 1 żółtko
4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
3 łyżki cukru pudru

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, aż będzie gładka i błyszcząca.
W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier (jak na bezy).
Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany mus wyłożyć delikatnie na schłodzony spód z ciastek i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
Wyjąć z formy, delikatnie oddzielając nożem od boków, podawać.
Sernik jagodowo-cytrynowy

Składniki masy jagodowej:

1/2 kg sera sernikowego (świetnie sprawdzi się niskotłuszczowy)
1 szklanka śmietanki 30%
ok. 1/2 kg świeżych jagód
1 szklanka cukru pudru (lub więcej, zależy od jagód)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody

Składniki masy cytrynowej:

1/2 kg sera sernikowego
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody


dodatkowo:
garść jagód lub borówek amerykańskich do ozdoby

przepis na tortownicę o średnicy 28 cm

Tortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Żelatynę do jednej i do drugiej masy rozpuszczamy w osobnych naczyniach (w gorącej wodzie) i odstawiamy do ostygnięcia.

Masa jagodowa

Miksujemy jagody z serem i cukrem, dodajemy sok z cytryny, dosładzamy, jeśli to będzie konieczne. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i żelatynę. Mieszamy całość delikatnie, wlewamy na dno tortownicy i wkładamy do lodówki to zastygnięcia.

Masa cytrynowa

Miksujemy ser z cukrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny, wanilię, dosładzamy, jeśli okaże się to konieczne. Dodajemy ubitą śmietankę i żelatynę. Mieszamy delikatnie i wylewamy na stężałą warstwę jagodową.

Ponownie odstawiamy do lodówki.




Gdy ciasto całkowicie stężeje wyciągamy je delikatnie z tortownicy i ozdabiamy wierzch jagodami lub borówkami.


http://zpiekarnika.blogspot.se/2011_08_01_archive.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona