nalewki i likiery

113 inspiracji
5 obserwujących
Dobroczynna nalewka z pomarańczą, cynamonem i imbirem na miodzie

Bomba witaminowa i nie tylko. Fantastyczna nalewka na przeziębienie w wersji dla dorosłych :) Słodycz miodu i pomarańczy równoważona cynamonem, goździkami i imbirem. Idealna na jesienne wieczory.
Składniki
- pół litra miodu naturalnego - prawdziwego polskiego
- 6 pomarańczy
- pół litra wódki
- pół litra ciemnego rumu
- pół litra przegotowanej wody
- cynamon - laski
- goździki
- imbir świeży
Przepis

Pomarańcze parzymy wrzątkiem i przecinamy na pół. Przekładamy do dużej miski, garnka, itp. Zalewamy wódką i rumem. Odstawiamy na 24 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy pomarańcze z zalewy i wyciskamy z nich sok. Ja użyłam przystawki do malaksera, ale każdy elektryczny automat do wyciskania pomarańczy, cytrusów będzie odpowiedni.

Wyciśnięty sok przelewamy przez sitko do garnka. To co zostanie na sitku - resztki skórek pomarańczy, przypadkowe pestki itp. wyrzucamy.

Do soku dolewamy naszą zalewę (też przez sitko na wszelki wypadek).

Teraz czas na wodę i miód. Jeśli przez przypadek trafił do was słoik zepsutego - sfermentowanego miodu, to spokojnie możecie go dodać do tej nalewki. Jesteście nowi na moim blogu - poczytajcie koniecznie Jak rozpoznać zepsuty miód zanim go kupicie.

Dodajemy zatem po pół litra przegotowanej wody i miodu. Mieszamy dopóki cały miód się nie rozpuści. Próbujemy czy odpowiada nam moc nalewki. Jeśli jest za mocna, dolewamy trochę wody. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej mocy nalewki lub gdy się ona skończy :)

Przelewamy nalewkę do butelek, słoików. Na każde pół litra nalewki dodajemy: 1 laskę cynamonu, 1 plasterek imbiru (chyba, że lubicie imbir to możecie dodać go więcej), 4 goździki. Zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie.

Podajemy w kieliszkach lub małych (!) szklaneczkach w temperaturze pokojowej. Chodzi o to, by nalewka wolno spływała po gardle i pozostawała przez chwilę na nim, tak by cenne składniki z niej mogły wpływać pozytywnie na nasze przeziębione gardło :)

Stosujemy regularnie całą zimę :)
Wino z mniszka lekarskiego (z mlecza)

Składniki na wino z mlecza

na około 3 – 3,5 litra.

3 litry całych główek mniszka lekarskiego – odrywamy od nich same płatki
4,5 litra gorącej wody
1,2 – 1,5 kilograma cukru
2 cytryny, wyszorowane (najlepiej eko)
2 pomarańcze wyszorowane (najlepiej eko)
1 łyżeczka drożdży winiarskich
1 łyżeczka pożywki winiarskiej
300 g rodzynek
Dodatkowo:

jakiś większy pojemnik o pojemności około 5 litrów, z przykrywką (ja miałam gąsiorek, ale może być np. pojemnik plastikowy)
jakiś garnek do przecedzenia, durszlak
czyste butelki z zakrętką
gaza do przecedzania, lejek
Przygotowanie wina mniszkowego – migawki:

Przygotowanie wina z mlecza.

Dzień 1.

Zbieramy mlecze – najlepiej w ciepły dzień, kiedy są bardzo otwarte. Da nam to dużo pyłku i wino będzie mieć piękny kolor.

Odrywamy (patrz: uwagi techniczne) płatki z mlecza, zaraz po zerwaniu. Wkładamy je do garnka i zalewamy 3 litrami gorącej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.

Dzień 2.

Nie robimy nic. Możemy raz czy dwa zamieszać płatki. Będą wydzielać specyficzny zapach.

Dzień 3.

Wieczorem możemy przygotować wino do fermentacji {lub dnia czwartego rano, jak Wam wygodniej}

Bierzemy garnek z grubym dnem. Przelewamy do niego płatki z wodą. Dodajemy jeszcze 1,5 litra wody (mniej więcej).Dodajemy skórkę startą z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny pomarańczy oraz miąższ pomarańczowy. Wsypujemy do wszystkiego cukier i przygotowujemy syrop cukrowy – tj. podgrzewamy na małym ogniu i czekamy, aż się rozpuści.

Nie martwcie się, że będzie bardzo słodkie – pod wpływem fermentacji straci tę słodycz i gęstość.

Odstawiamy, żeby ochłodziło się do temperatury pokojowej.

Dodajemy po łyżeczce pożywki winiarskiej i drożdży (lub wcześniej przygotowane drożdże, wedle instrukcji), mieszamy dokładnie.

Przekładamy do naczynia, gdzie wino będzie dojrzewać – nadal razem z płatkami. U mnie był to gąsiorek, może być coś innego – dobrze, żeby naczynie nie było metalowe.

Ja przelewałam wino do gąsiorka:

Dzień 4.

Drożdże pracują za nas

Dzień 5.

Jak wyżej.

Dzień 6 (lub dzień 7).

Jak wyżej – wieczorem możemy rozlewać do butelek (albo dnia siódmego, nic się nie stanie).

Zauważycie, że syrop stał się mniej gęsty, na wierzchu powinny się pojawić bąbelki powietrza, będzie lekko drożdżowo pachniał.

Przygotowujemy butelki. Wykładamy durszlak gazą, kładziemy na większym garnku i przecedzamy zawartość gąsiorka. Powinna mieć piękny, złoty kolor.

Do butelek dodajemy po równo rodzynek, wkładamy lejek i ostrożnie zlewamy złotą ciecz.

Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce do dojrzewania – książkowo powinno być to 6 – 12 miesięcy, ale podobno po trzech jest już niezłe;-)


Dzień 8 – dzień 180:

Cieszymy się, że zrobiliśmy bajeranckie wino z mlecza i czekamy na degustację.
Cytrynówka
Składniki:
- 4 cytryny
- 1 l spirytusu
- 30 dag cukru
- 5 szklanek wody

Cytryny wyszorować, wrzucić do słoja, zalać spirytusem, zamknąć, odstawić na 2 dni. Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić. Wymieszać z sokiem z cytryn i spirytusem, odstawić na miesiąc. Przefiltrować, rozlać do butelek.
SYROP IMBIROWO-MIODOWY

- 2,5 szklanki wody
- jeden spory korzeń imbiru
- jedna duża cytryna
- szklanka miodu
- ew 1/2 szklanki cukru jeśli ktoś lubi na słodko

Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy starty (na dużych oczkach) imbir i cukier (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu ok 25 min. Kiedy przestygnie odcedzamy imbir, dodajemy cytrynę (można też dodać startą skórkę) i miód. Należy wypijać łyżkę syropu 3 razy na dobę bądź szczodrze dolewać go sobie do herbaty.
Życzę zdrowia!
ICE'ówka

Sposób I
2-3 opakowania cukierków lodowych
0,5 l wódki
szklanka wody


1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką. Cukierasy się kleją do łyżki, co również sprawia problem, ale bądźmy cierpliwi...
2. Powstały syrop studzimy.
3. Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę.
4. Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :)

Sposób II

1/2 l wody
125 g cukierków Ice Fresh
1/4 l spirytusu
1-2 łyżki syropu blue curacao

Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukierki, cały czas mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Następnie wodę studzimy i dolewamy spirytus. Jeżeli chcemy, aby likier miał lodowo-niebieski odcień, możemy dodać kilka kropelek blue curacao. Przelewamy płyn do butelek i przynajmniej na kilka godzin wkładamy Iceówkę do zamrażarki. Podajemy mocno schłodzoną.
Składniki( na jedną porcję):

250- 350ml mleka *
1/4 świeżego kokosa

dodatkowo: mikser do koktajli lub food procesor, lub dobry blender

Wykonanie:

Miąższ kokosowy pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować dokładnie razem z mlekiem. Przelać do szklanki i podawać.
Smacznego:)
Nalewka z lawendy- uspokajająca

- 3 szklanki wódki,

- 6 łyżek suszonego kwiatu lawendy lub 3 szklanki świeżych kwiatów

- 1 szklanka miodu (najlepiej o delikatnym smaku),

- 2 łyżki imbiru (najlepiej świeżo utartego),

- 2 goździki,

- 5 cytryn (cienko obrana skórka i miąższ; ważne, żeby w nalewce nie było żądnych gorzkich części – białej skórki, pestek, błonek),

- wysuszona skórka pomarańczowa (długość ok. 4 cm).

Wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu) należy umieścić w dużym naczyniu (najlepiej słoju) i odstawić w zaciemnione miejsce na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie należy dodać miód i odstawić na 1-2 tygodnie. Po tym czasie płyn odcedzamy.
NALEWKA WIŚNIOWA - składniki:
3 kg wiśni na sok
500 g cukru
2 litry spirytusu
3 kg wiśni
cukier do smaku
3 kawałki cynamonu
NALEWKA WIŚNIOWA - sposób przygotowania:
Z 3 kg wiśni i 500g cukru zrobić sok w sokowniku. Wlać go do dużego słoja, dolać spirytus.
Do tej mieszanki włożyć cynamon i tyle wiśni, ile się zmieści w słoju - mój słój jest 8-litrowy.
PIGWÓWKA

Owoce pigwy, chociaż wyglądają apetycznie, nie nadają się do spożycia natychmiast
po zerwaniu dlatego że są niezmiernie twarde i kwaśne. Jednak znakomicie nadają
się do wyrobu nalewek, które posiadają fenomenalny smak


Jakie produkty są potrzebne do otrzymania nalewki?

1 kg dojrzałych owoców pigwowca
0,5 kilograma cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki 40%

Nalewka z pigwy przepis – co robimy?

- Owoce pigwowca skrupulatnie myjemy, usuwamy środek z nasionami i siekamy w kostkę
- Tak przygotowane owoce możemy dodatkowo posiekać korzystając z miksera – owoce pigwowca lepiej puszczą sok
- Wlewamy spirytus i wódkę razem
- Dobrze zakręcone naczynie odkładamy na 4 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając zawartością
- Po tym czasie nastał moment na odfiltrowanie nalewu od owoców
- Pozostające na dnie naczynia owoce zasypujemy miarowo cukrem
- Należy zamieszać owoce co parę dni aż cukier się połączy z sokiem z pigwy
- Tak uzyskany syrop należy wymieszać z nalewem
- Czas klarowania nalewki jest raczej długi (mniej więcej 3 miesiące)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona