Sałatka z wędzoną rybą i awokado
Ostatnio testuję połączenie wędzonej ryby z awokado. Dzisiejsza sałatka okazała się na tyle smaczna, że motywuje mnie do dalszego poszukiwania podobnego zestawu smakowego. Bardzo polecam ją jako przekąskę lub lekką kolację.
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 wędzona makrela
kawałek pora
2 jajka
1 dojrzałe awokado
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Kapustę poszatkować, ułożyć na talerzu. Ułożyć pokrojonego pora, kawałki wędzonej ryby, jajko oraz kawałki awokado. Składniki sosu zmieszać i polać sałatkę.
Smacznego:)
Krem groszkowo-serowy
400 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
100-120 g sera pleśniowego camembert
800 ml wody (można dać nieco mniej)
100 g wędzonej piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa śmietana (opcjonalnie)
Groszek wrzucamy do lekko osolonej wody (jeśli używamy świeżego, najpierw go łuskamy i myjemy) i gotujemy ok. 10 minut. Garść groszku odkładamy do dekoracji. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę i również garść odkładamy do dekoracji. Dodajemy go do zupy, czekamy aż lekko się rozpuści i blendujemy dokładnie. Na krem. Doprawiamy. Jeśli zupa jest zbyt rzadka przez kilka minut gotujemy ją aby odparowała. Kurczaka kroimy w niewielkie paski i podsmażamy na oliwie. Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy serem, kurczakiem i groszkiem, jeśli mamy ochotę, możemy dodać niewielką ilość śmietany
Naleśniki sakiewki nadziewane prażonymi jabłkami
ciasto:
2 szklanki pszennej mąki
3 jajka
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody (lub trochę więcej)
1/3 kostki masła (7 dag)
szczypta soli
nadzienie:
4 duże, twarde i najlepiej kwaśne jabłka
4 łyżki cukru
szczypta cynamonu
1 cytryna
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania naczynia
Sernik kokosowo ananasowy
Spód:
* 200 g wiórków kokosowych
* 7 łyżek stopionego masła
* ok 8 - 10 plastrów ananasa
Masa serowa:
* 800 g twarogu
* 150 g gęstej śmietany 18%
* 200 g cukru
* 4 jajka
* skórka otarta z 1 cytryny
* 1 budyń waniliowy
Wierzch:
* 500 ml kremówki (36%)
* 2 pełne łyżki cukru pudru
* 1 zagęstnik do bitej śmietany
* 2 łyżki wiórków kokosowych
Kokos łączymy z masłem i taką mieszanką wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 15 minut, po czym spód wykładamy odsączonymi z zalewy plastrami ananasa.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie i miksujemy ok 2 minut. Kiedy masa jest gładka wylewamy ją na kokosowo ananasowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a sernik pozostawiamy w nim jeszcze na godzinę (nie otwierajcie piekarnika, aby nie uciekło ciepło).
Wyjęty z piekarnika sernik odstawiamy do wystygnięcia a następnie na 12 godzin wstawiamy go do lodówki.
Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika wyda sie Wam, że sernik jest jeszcze rzadki. Podczas nocy spędzonej w lodówce nabierze właściwej konsystencji.
Dopiero po wyjęciu z lodówki sernik obkrawamy i zdejmujemy tortownicę. Na serniku umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem (cukier dodajemy pod koniec ubijania) i posypujemy ją podpieczonymi wiórkami.
Ciasto Maxi King
Składniki (na blachę 23x37):
ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka
Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
Składniki :
1 wędzona makrela
100g ryżu
1 cebula
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki ketchupu
sól , pieprz
pół łyżeczki ostrej papryki ( dodałam dodatkowo )
Sposób przygotowania :
Ryż gotujemy . Makrelę obieramy z ości i dzielimy na cząstki . W misce mieszamy razem wszystkie składniki : ugotowany ryż , rozdrobnioną makrelę , posiekaną cebulkę , koncentrat , ketchup i przyprawy . Wszystko razem mieszamy widelcem lub łyżką i gotowe :)
pszenne tortille przekładasz mozzarellą, salami pepperoni, sosem do pizzy (opcjonalnie pieczarkami i oliwkami) smażysz na patelni po kilka minut z każdej strony:) SMACZNEGO!!!
Ciasto francuskie z pieczarkami - przepis na paczuszki pieczarkowe
Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 400 g pieczarek
1 cebula
ok 150 g sera żółtego
jajko
czarnuszka, mak lub sezam do posypania
2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony)
Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce.
Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,
Ciasto francuskie z pieczarkami
dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto francuskie z pieczarkami
Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi kwadratu łączę ze sobą aby powstała paczuszka ;)
Ciasto francuskie z pieczarkami
Smaruję rozstrzepanym jajkiem i posypuję czarnuszką (nigella seeds), makiem lub sezamem.
Ciasto francuskie z pieczarkami
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę na złoty kolor.
Coconut Cream Pie
Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 - 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 23), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 - 20 minut, do zezłocenia.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Budyń kokosowy:
5 żółtek
100 g drobnego cukru do wypieków
40 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
400 ml mleka kokosowego
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąki i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem, jeszcze gorący, przelać na wystudzony kruchy spód, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń będzie miał kolor lekko szary - kolor mleka kokosowego.
Dodatkowo:
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
pół szklanki wiórków kokosowych
płatki kokosowe, do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Wykonanie
Na schłodzony spód z budyniem wyłożyć bitą śmietanę z wiórkami kokosowymi. Posypać płatkami migdałów.
Przechowywać w lodówce.
PIECZEŃ Z INDYKA Z JABŁKAMI | Lepszy Smak
« SAŁATKA NICEJSKAKEKS Z ORZECHAMI I BAKALIAMI »
PIECZEŃ Z INDYKA Z JABŁKAMI
3 Październik 2010 Autor: aniado
Delikatne w smaku mięso z indyka wspaniale smakuje w “towarzystwie” owoców. Mogą to być jabłka, śliwki, morele…
Pieczeń z indyka z jabłkami to danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Myślę, że można o nim powiedzieć również “eleganckie”
Składniki:
1 pierś z indyka (ja tym razem kupiłam 2 szt “polędwiczek z indyka” – sprawdziły się idealnie!!!)
1-2 jabłka
sól, pieprz, słodka papryka i ulubiona przyprawa do drobiu
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pierś ponadkrawać w poprzek lekko skośnie na plastry o grubości 1 cm (plastry są przekrojone prawie do końca, ale nadal trzymają się razem; wygląda to trochę jak książka z grubymi kartkami…).
Mięso dokładnie posypać solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu. Pomiędzy plastry mięsa wsunąć plasterki obranego jabłka. Całość posypać odrobiną słodkiej papryki (dzięki temu pieczeń nabierze ładnego rumianego koloru) i polać 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. (Uwaga: Jeśli pozostało nam trochę jabłek możemy je ułożyć wokół mięsa.)
Na dno naczynia wlać 2-3 łyżki gorącej wody i wstawić wszystko do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. (Uwaga: Jeśli pierś jest wyjątkowo duża, czas pieczenia trzeba wydłużyć. Jeśli mięso nadmiernie się rumieni, trzeba je przykryć arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.)
Pieczeń podawać polaną sosem z pieczenia. Dobrym dodatkiem będzie mizeria lub inna surówka.
Smacznego:)