Pyszności:)

31 inspiracji
1 obserwujący
Sernik Caffe Latte /Smacznego
Składniki:
3 łyżeczki cappuccino w proszku
1 łyżeczka kakao
800 g twarożku
75 g śmietany kremówki
125 g cukru
Aromat waniliowy
5 łyżek kaszy manny
4 jajka
Ziarenka kawy i kakao do dekoracji
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Cappuccino wymieszać z 5 łyżkami gorącej wody i podzielić na 2 części. Do jednej części wmieszać kakao, ostudzić.
Twarożek, śmietanę, cukier i aromat wymieszać, dodać kaszę mannę i jajka. Ciasto podzielić na 3 części. 1/3 ciasta umieścić w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formie (1,4 l pojemności, 26x11 cm) i wyrównać. Rozpuszczone cappuccino zmieszać z 1/3 ciasta i również umieścić w formie, wyrównać. Do ostatniej części ciasta dodać mieszankę z cappuccino i kakao, wymieszać, umieścić w formie. Piec w temp 150 st. C przez 1 ½ - 1 ¾ godziny. Ostudzić. Dekorować ziarnami kawy oprószyć kakao.
Gruszki w syropie

Zalewa :

1 litr wody
50-70 g cukru
Ponad to :

twarde gruszki ( U mnie trochę ponad kilo. Ważne również żeby były twarde, podczas pasteryzacji nie rozgotują się )
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego do każdego słoika
kora cynamonu, laska wanilii ( według uznania, ja zrobiłam same )
miska z wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Składniki zalewy mieszamy. Najlepiej aby cukier w całości się rozpuścił.

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak jak uważamy. Wkładamy do miski z zakwaszoną wodą sokiem z cytryny lub kwaskiem. Zapobiegnie to ich czernieniu zanim włożymy do słoika i zalejemy zalewą.

Do wcześniej wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego ( 1/2 do każdego słoika ). Układamy ściśle gruszki. Zalewamy zalewą. Kto chce można włożyć laskę wanilii lub korę cynamonu. Zakręcamy, pasteryzujemy 15-20 minut.
10 koktajli na piękny wygląd i zdrowe ciało

8. Koktajl owocowo-warzywny karotenowy

Zastrzyk energii na cały dzień w pracy – dostarczy Ci pożytecznych kalorii, karotenu, a przy tym nie obciąży. Spróbuj, a nie będziesz potrzebować kawy.

Składniki:

4 krążki ananasa z puszki,
2 marchewki – karotki,
1 pomarańcza
1 łyżeczka oleju lnianego.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Składniki:

400 g polędwiczek wieprzowych
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżka oliwy
szklanka wody
2 duże garście kurek
200 ml śmietany kremówki
świeżo zmielona sól
1 łyżeczka mąki
szczypta curry
świeże zioła

Przygotowanie:
- polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm plastry, delikatnie przycisnąć - troszkę rozpłaszczyć mięso
- przyprawić z każdej strony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
- na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwiczki z każdej strony, zmniejszyć palnik, podlać wodą i dusić pod przykryciem 10 minut
- dodać kurki, chwilkę poddusić
- w tym czasie śmietanę rozrobić z 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej soli i mąką, dodać do polędwiczek, przykryć podduić kolejne 10 minut, na sam koniec dodać curry - dosłownie szczyptę da kolor i "to coś" co sprawi, że sosik będzie idealny
- podawać z usmażonymi placuszkami z cukini i posypać świeżo zerwanymi ziołami, u mnie oregano, macierzanka, tymianek
Gulasz warzywny a’la Ratatui | gotuj zdrowo!
Składniki na 4-6 osób

2-3 papryki

1 bakłażan

2 cukinie

2 cebule czerwone

3 szalotki

4 pomidory

2 ząbki czosnku

świeży tymianek

10 listków świeżej bazylii

oliwa z oliwek

liść laurowy

sól morska

biały pieprz

Przygotowanie:

Umyj dokładnie warzywa. Potnij bakłażany oraz cukinię w kostkę ok. 2, 5 cm. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Z pomidorów usuń pestki i pokrój w równą kostkę. Możesz z pomidorów usunąć skórkę. Cebulę potnij w piórka. Czosnek w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmażaj kolejno bakłażan, aby się zrumienił. Odstaw do miski. Następnie kolejno tak samo obsmażaj cukinię. Odstaw. Dolej oliwę i obsmażaj paprykę. Odłóż do miski. Dodaj oliwę i obsmażaj cebule. Po chwil dodaj czosnek i tymianek. Jak cebulka się zeszkli dodaj pomidory oraz liść laurowy i jeszcze chwilę gotuj. Dopraw solą morską i dodaj warzywa. Delikatnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Na koniec dodaj bazylię. Posmakuj i dopraw według uznania.

Na zdrowie!
PLACUSZKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKOW

Przepis własny (tzn Domi w kuchni):
•500g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
•100g mąki pszennej
•1 jajko
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•sól, pieprz mielony

Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki, jajko i przyprawy, delikatnie wymieszać całość.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Z masy formować kulki, a następnie kształtować z nich nieduże placuszki grubości ok. 1 cm. Kłaść delikatnie na olej i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy.
Sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 kopiate łyżki żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- 500 ml koktajlu z truskawek
- cukier do smaku
- opakowanie galaretki truskawkowej + 1 łyżeczka żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- okrągłe biszkopty waniliowe (ok. 12)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek do przystrojenia

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć jeden przy drugim okrągłe biszkopty. 3 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną wody (ok. 50-70 ml), wymieszać dokładnie aż do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wylać warstwę serową na spód z biszkoptów i wsadzić na chwilę do zamrażarki.
Truskawki zmiksować z cukrem na koktajl - powinien być dość słodki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzić, a następnie dodać do 500 ml koktajlu. Wylać na lekko stężałą już masę serową i wstawić do lodówki.
Po ok. godzinie sernik powinien stężeć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Sernik przystroić rozetkami z bitej śmietany i połówkami truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona