Pizza bez piekarnika, bo z patelni!
Składniki:
(jest to ciasto jakiego używam do zwykłej, pieczonej pizzy; przepis na 4 placki o średnicy około 20-25cm w zależności od preferowanej grubości ciasta i wielkości patelni;
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
270 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
1,5 szklanki pomidorów z puszki
czosnek, sól
dodatki: ser mozzarella lub żółty, cienko pokrojona cebula, zioła
uwaga: wszystkie składniki powinny być dość cienko pokrojone, nie mogą razem tworzyć zbyt grubej warstwy; mozzarella powinna być dobrze odsączona z zalewy i pokrojona w cienkie plastry, można użyć też sera tartego.
Przygotowanie:
(Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.)
Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).
W czasie oczekiwania można przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki podsmażyć na patelni, aż do odparowania nadmiaru płynu, przyprawić czosnkiem i solą do smaku. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą kulę rozwałkować formując okrąg zbliżony średnicą do wymiarów dna patelni. Podgrzać patelnię. Przygotowany placek umieścić na suchej ciepłej patelni i opiekać około 2 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka niezwłocznie posmarować sosem pomidorowym i przybrać dodatkami na wierzchu kładąc ser. Przykryć patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 5 minut, ser powinien się roztopić a spód podpiec. W ten sam sposób przygotować pozostałe porcje ciasta. Ciasto można także schować na 1-2 dni do lodówki (w plastikowym woreczku na żywność) lub zamrozić.
Jezyczki sedziego (wg diety Dukana)
2 duże bakłażany
nadzienie
900 g mielonego mięsa (u mnie mieszane wołowo - drobiowe)
średnia posiekana cebula
łyżeczka soli
łyżeczki pieprzu
sos
duża posiekana cebula
puszka pomidorów
słoiczek przecieru pomidorowego
1/2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
sok z 1/2 limonki
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól, osuszyć. Grillować na rozgrzanej patelni, do zarumienienia z obu stron.
W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem grillowanego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: w rondlu podsmażyć cebulę, dodać pomidory i przecier, sól, pieprz oraz kurkumę. Dolać bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej "języczki", przykryć folią.
Piec około 60 minut w temperaturze 225 stopni.
Włoska lazania
Przygotowanie: 35 min * zapiekanie: 45 min * 1 porcja: ok. 475 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 16 płatów lazanii
- 70 dag mięsa mielonego
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 szkl. bulionu
- 50 dag mozzarelli
- po 1 szkl. mleka i śmietany 18 proc.
- bazylia
- po czubatej łyżce masła i mąki
- pieprz
- sól
- olej
Sposób wykonania:
1. Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj mięso i mieszając, smaż, aż stanie się grudkowate. Dodaj koncentrat i szklankę bulionu. Przypraw czosnkiem solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Duś 10 min.
2. Z mąki i masła zrób zasmażkę. Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną. Mieszając zagotuj. Przypraw.
3. Odrobinę sosu rozsmaruj w formie, przykryj płatami makaronu, rozsmaruj 1/2 porcji mięsa, posyp odrobiną sera, polej sosem. Przykryj makaronem. Powtórz. Polej resztą sosu, posyp serem. Zapiekaj 45 min w temp. 180 st. C.
Moje Dietetyczne Fanaberie: Frittata z marchewką i cukinią
Frittata z marchewką i cukinią
2 jajka
20 g kaszy jaglanej
1 duża marchewka
1/2 małej cukinii
2-3 rzodkiewki
2 ząbki czosnku
70 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonego tymianku
1/3 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz do smaku
Kaszę jaglaną gotujemy w około 200 ml wody na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstawiamy aż wchłonie resztę płynu.
W między czasie cukinię i obraną marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę.
Całość mieszamy z jajkami, dodajemy odrobinę soli, tymianek oraz pieprz w lubianej przez nas ilości.
Na końcu dodajemy lekko przestudzoną kaszę i raz jeszcze mieszamy całość, po czym masę przekładamy do silikonowej foremki np na tartę, lub szklanego naczynia do zapiekania - wtedy używamy papieru do pieczenia lub lekko natłuszczamy formę.
Całość przed upieczeniem jest dość gęsta, więc możemy użyć "za dużej" foremki - ja tak właśnie zrobiłam i upiekłam moją frittatę w sporej silikonowej formie nie rozprowadzając masy po całej jej powierzchni.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180'C.
Frittatę podajemy z lekkim sosem czosnkowym, który tworzymy z połowy kubka jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku i odrobiny pieprzu.
Placki z jogurtem greckim - tylko 4 składniki!
Jakich 4-ech składników potrzebujesz?
Jogurt grecki – 180 g
Jajko – 1
Mąka pełnoziarnista – 1/2 szklanki
Soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia) – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Wlej jogurt do małej miski. Dodaj 1 jajko i dokładnie wymieszaj.
W większej misce wymieszaj mąkę z sodą.
Dodaj miksturę z jogurtem greckim do miski z mąką.
Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Na nagrzaną patelnię (spryskaną olejem w sprayu) nałóż dowolną ilość uzyskanej masy. Możesz zrobić 4 większe placki lub 8 mniejszych. Dla głodomorów polecam 1 duży;)
Pozostaw na patelni, aż do uzyskania lekko przypieczonego, brązowego spodu. Przełóż placki na drugą stronę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami : orzechami, owocami, marmoladą itp.
Sos beszamelowy (Beszamel)
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok 1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła. Do rozpuszczonego masła dodać dwie łyżki mąki. Na niewielkim ogniu mieszać, aż mąka połączy się z masłem i nie będzie grudek.
Jak mąka z masłem się połączą to wlać mleko (najlepiej letnie). Mieszając cały czas i trzymając na małym-średnim ogniu dodać gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
Zdjąć z gazu jak będzie gładkie i w konsystencji kremowe.
Lekkie serowe pacuszki z cynamonem - przepis
Lekkie, puszyste, serowe placuszki na śniadanie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne dla małych dzieci ( i dużych łasuchów) Zapach i smak cynamonu jest rewelacyjny. Można do nich podawać sezonowe owoce, miód, syrop klonowy lub posypać jak ja cukrem pudrem.
Składniki: na 8 placuszków
1 jajko
150-200 g sera ricotty / serek bieluch naturalny
2 - 3 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru ( ja nie dodałam)
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
cukier puder do posypania
owoce/ miód/ syrop klonowy
Do miseczki włożyłam serek, żółtko,szczyptę soli i proszek do pieczenia. Nie dodałam do środka cukru, ponieważ posypane cukrem pudrem lub miodem są wystarczająco słodkie.
Wsypałam mąkę.Wlałam mleko i mieszałam.Z białka ubiłam pianę i wlałam do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszałam z pianą.Na patelni rozpuściłam masło i wymieszałam je z cynamonem. Nakładałam po jednej łyżce ciasta na jednego placka. Smażyłam na średnim ogniu po każdej ze stron.Smacznego!
Soki oczyszczająco-odchudzające:
1. Sok żółty - przyśpieszający przemianę materii (jabłko, grejpfrut, łodygi selera naciowego, listki mięty, wywar z korzenia lukrecji)
2. Sok pomarańczowy - spalający tłuszcz (marchew, gruszka, pomarańcz, biała rzodkiew, seler naciowy, plasterki swieżego imbiru)
3. Sok czerwony - oczyszczający wątrobę i jelita (burak, marchew, jabłko)
4. Sok zielony - wspomagający odchudzanie (liście mniszka lekarskiego, natka pietruszki, grejpfrut, jabłko, ogórek, wywar z korzenia lukrecji)
Leczo w słoikach
Składniki
(na ok 7 litrowych słoikow)
4 kg papryki (u mnie czerwona i żółta, może być też zielona, ale czerwona to podstawa)
2 duże cukinie
3 kg pomidorów
5 większych cebul
sól
pieprz
7 listków laurowych
14 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu
majeranek
natka pietrzuszki
olej do smażenia
Wykonanie
Przy takiej ilości składników nie bawię się w parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki jak to robiłam tu (klik klik), a obrabiam je oddzielnie, tak jak robi się przecier (klik klik). W oddzielnym dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam trochę tłuszczu (tak żeby tylko przykrył dno), wrzucam pokrojoną cebulę, nastepnie paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w wiekszą kostkę (jeśli młoda- nieobrana, starsza- obrana i oczyszczona z pestek). Sypię szczyptę soli i mieszając duszę warzywa wrzucając w międzyczasie listki, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, majeranek. Po ok 15-20 minutach wlewam przecier pomidorowy, przyprawiam solą, pieprzem, duszę warzywa aż zmiękną, na chwilę przed końcem dodaję posiekaną natkę (ok 2 pęczki). Ustawiam płomień na najmniejszy i wrzące leczo wlewam do wyparzonych słoików, zakręcam, stawiam na kocu do góry dnem, jak wszystkie słoiki gotowe, przykrywam również kocem. Zostawiam tak na 2 dni, potem wynoszę do piwnicy.
Sernik z malinami, morelami i migdałami
Składniki:
200 g białej czekolady
700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki drobnego cukru (lub więcej do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 morele, pokrojone na ósemki
ok. 150 g malin
3-4 łyżki migdałów w płatkach
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 C. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm (i ewentualnie jej boki) wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Następnie zmiksować razem z twarogiem na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia składników). Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, całość dokładnie wymieszać. Na koniec wbijać po jednym jajku, miksując każdorazowo ok. 30 sekund po każdym dodanym.
Masę przelać do tortownicy, wygładzić powierzchnię sernika.
Na wierzchu ułożyć kawałki moreli, maliny, całość posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150 C. Piec 30 minut. Ponownie obniżyć temperaturę, tym razem do 120 C, i piec kolejne 45 - 60 minut.
Studzić w zamkniętym piekarniku przez ok. 15 minut, następnie stopniowo uchylać drzwiczki. Środek sernika może być nieco luźniejszy niż jego boki, ale po odpowiednim przestudzeniu całość na pewno stężeje.
Po całkowitym wystudzeniu najlepiej wstawić ciasto na noc do lodówki.
Sernik podawać oprószony cukrem pudrem.