pyszności

36 inspiracji
Czosnkowy kurczak w chipsach paprykowych

Składniki:

500 g filetów z piersi kurczaka
sos czosnkowy (przepis stąd) przygotowany z 500 ml jogurtu greckiego
150 g chipsów paprykowych

Przygotowujemy sos czosnkowy wg przepisu znajdującego się w tym poście. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odkrajmy wszystkie nieciekawe elementy. Filet kroimy jak do nuggetsów. Chipsy najpierw kruszymy w paczce po czym mielimy je dokładnie za pomocą blendera. Kawałki mięsa moczymy dokładnie w sosie po czym obtaczamy w kawałkach chipsów. Zapanierowane kawałki układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 180 st C, aż panierka się lekko zarumieni.
Propozycje kanapek

1. Kanapki na krakersach brydżowych:

I rodzaj: krakers + pasta z tuńczyka + ogórek konserwowy + kleks przecieru pomidorowego do ozdoby

Składniki:

· 20 krakersów brydżowych;
· 2 łyżki masła;
· puszka tuńczyka w oleju;
· 2-3 ogórki konserwowe;
· keczup;
· sól;

Rozmiękłe masło rozcieramy z odrobiną soli. Smarujemy nim cieniutko krakersy. Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy widelcem na miazgę i całą rybną masę rozcieramy na pastę z odrobiną masła. Masę nakładamy kopiasto na krakersy, a na wierzch układamy plasterek lub dwa ogórka. Całość ozdabiamy kleksem keczupu.

II rodzaj: krakers + pomidor + jajko przepiórcze + szczypiorek (lub piórko czerwonej cebulki)

Składniki:

· 20 krakersów brydżowych;
· 2 łyżki masła;
· 4-5 małych pomidorów;
· 4-5 jajek przepiórczych (lub 2-3 jaja kurze);
· majonez;
· szczypiorek lub czerwona cebula;
· sól;

Rozmiękłe masło rozcieramy z odrobiną soli. Smarujemy nim cieniutko krakersy. I teraz w zależności od wielkości krakersa, na każdym kładziemy plaster pomidora - nie może być większy od krakersa. Na pomidorze przyklejamy, niewielką ilością majonezu, plasterek przepiórczego lub kurzego jajka. Jajko ozdabiamy majonezem i albo posypujemy szczypiorkiem, albo ozdabiamy piórkiem czerwonej cebuli.

2. Kanapki na kostkach twardego żółtego sera

I rodzaj: kostka sera + orzech włoski

Składniki:

· 30 dag żółtego łagodnego sera w kostce;
· 10 orzechów włoskich;
· serek do smarowania;

Ser kroimy w plastry grubości około 1 cm, a następnie plastry kroimy na małe kwadraty, trójkąty lub prostokąty, w zależności od kształtu sera. Na każdym kawałku robimy kropkę z sera do smarowania i przyklejamy do niej połówkę orzecha włoskiego.
II rodzaj: kostka sera + rzodkiewka
Składniki:
· 30 dag żółtego, ostrego sera w kostce;
· 2 pęczki małych rzodkiewek;
· 2 łyżki masła;
· sól;

Ser kroimy w plastry grubości około 1 cm, a następnie plastry kroimy na małe kwadraty, trójkąty lub prostokąty, w zależności od kształtu sera. Na każdym kawałku robimy kropkę z masła. Rzodkiewki starannie myjemy, odcinamy listki razem z kawałkiem warzywa tak, żeby rzodkiewka stabilnie stała na serowej podkładce. Nacinamy ozdobnie górę i lekko solimy.

4. Kanapki na chlebie razowym

I rodzaj: kwadracik chleba + masło czosnkowe + jajko na twardo

Składniki:

· 1/2 razowego chleba z formy;
· 2-3 jajka;
· 2 łyżki masła;
· ząbek czosnku;
· majonez;
· sól;
· kilka listków zielonej pietruszki;

Razowy chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem roztartym z rozdrobnionym (przeciśniętym przez wyciskarkę) ząbkiem czosnku. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek jaja. Jajko ozdabiamy kleksem majonezu, w który wtykamy kilka listków pietruszki.

7. Kanapki na białym chlebie

I rodzaj: kwadracik chleba + szynka, kiełbasa szynkowa, baleron (wędlina do wyboru) + ogórek

Składniki:

· 1/2 białego chleba z formy;
· 15 dag szynki, kiełbasy szynkowej lub innej wędliny;
· 2 łyżki masła;
· zielony ogórek;
· musztarda;

Biały chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek wędliny. Na wędlinie robimy musztardową kropkę, a obok układamy ukośnie plasterek ogórka.

II rodzaj: kwadracik chleba + żółty ser + anchois

Składniki:

· 1/2 białego chleba z formy;
· 20 dag sera żółtego;
· 2 łyżki masła;
· puszka anchois;
· cebulka;

Biały chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek żółtego sera, na którym układamy mały płat rybki i piórko cebulki.

Podane powyżej przepisy na kanapki można zmieniać i urozmaicać w zależności od tego, jakimi dysponujemy produktami. Propozycji może być jeszcze więcej, można przygotować kanapki na macy, na obwarzankach czy chrupkim pieczywie dietetycznym. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i fantazji. Pozostałe panie przygotowują sałatki. każda po jednej.
Naleśniki w paski
Naleśniki w paski

Co potrzebujemy:
1 jajko
mąka
mleko
łyżeczka cukru
szczypta soli
łyżka kakao
serek homogenizowany

1. Zarabiamy ciasto na naleśniki. Jajko delikatnie ubijamy, dodajemy szczyptę soli, około 1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka. Mieszamy i odpowiednio dodajemy mąki lub mleka, aż do uzyskania właściwej masy (aby nie była za rzadka). Jeśli jemy na słodko, do ciasta możemy dodać łyżeczkę cukru.
2. Pół szklanki ciasta odlewamy do szklanki i dodajemy do niego kakao.
3. Rozgrzewamy olej na patelni i wlewamy cienką warstwę masy. Z ciemnej części łyżeczką rysujemy paski. Czekamy aż się zrumieni i przekładamy na drugą stronę.
4. Podajemy z serkiem homogenizowanym (dżemem lub czym nam się zamarzy).
SMACZNEGO :)
Czekoladowy krem

Prosty przepis na delikatny kremowy mus z mleczną i białą czekoladą.


Składniki:

500ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
łyżka cukru pudru


Sposób przygotowania:

250ml śmietanki podgrzewamy- nie doprowadzając do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy żelatynę do gotującej się śmietanki. Czekoladę łamiemy na kawałki- w osobnej miseczce mleczną- osobno białą. Gdy śmietanka z żelatyną się połączą zalewamy przygotowane kostki czekolady i dokładnie mieszamy. Wychodzi po 125ml śmietanki na każdą czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy pozostałą część śmietanki dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy po połowie do każdej rozpuszczonej czekolady- dokładnie mieszając. Do małych miseczek wlewamy porcje czekolady mlecznej (można wstawić na 15-20min do lodówki i później dodać białą czekoladę, aby deser zrobił się warstwowy).
BABKA MARMURKOWA.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
4 duże jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki mle...
Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżka oleju

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.



Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30%

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny



Składniki na polewę czekoladową:

- 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną )

- 50 g masła

- 3 łyżki mleka

- 1 łyżeczka oleju

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części.

Wszystkie składniki polewy czekoladowej umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna.

Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu.

Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła.

Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona