Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki
Składniki
1 kg ziemniaków
1 duże cebula
2 ząbki czosnku
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
*1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (colorante)
1 łyżka octu winnego
sól
oliwa z oliwek
* możemy też dodać zamiennie kurkumy
Patatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach.
Etapy przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni z ognia dodajemy ocet i miksujemy dokładnie przygotowany sos.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Zalewamy je wrzątkiem z odrobiną soli i gotujemy około10 minut. Muszą być twardawe.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy odcedzone ziemniaki do momentu, aż będą miękkie i przyrumienione. Ziemniaki mieszamy z sosem, podajemy ciepłe, chociaż na zimno też doskonale smakują.
Chapati - cienkie placki pszenne z ciasta - przepisy - MniamMniam.pl
Do potraw indyjskich i nie tylko. To, co o nich można jeszcze powiedzieć to to, że są po prostu bardzo fajne!
Składniki: 3 szklanki pszennej mąki
czubata łyżka masła
czubata łyżeczka soli
Na stolnicę przesiewam 2,5 szklanki mąki. Dodaję sól, w środku robię dołek i stopniowo zarabiając dolewam tyle wody, by wyrobić gładkie, niezbyt twarde ciasto - powinno dać się lekko ugniatać. Wyrobione ciasto przykrywam i odstawiam na godzinę. Po tym czasie wyrabiam je przez kilka minut.
Ciasto dzielę na 12 kawałków i formuję z kulki.
Na dokładnie posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję każdą kulkę na cienki placek.
Przed smażeniem w małym rondelku rozpuszczam masło.
Sporą patelnię o grubym dnie silnie rozgrzewam, kładę na niej po jednym placku, otrzepanym z mąki i smażę z dwóch stron po około 1 minuty. Uważam, by ich nie przypalić - jeśli smażą się zbyt szybko, zmniejszam ogień.
Lekko podpieczony placek smaruję rozpuszczonym masłem (najlepiej za pomocą pędzelka) i ponownie kładę na patelnię i smażę, aż stanie się rumiany.
Usmażone placki układam jeden na drugim i trzymam w cieple.
Smakują wybornie z wszelkimi daniami mięsnymi i warzywnymi.
PLACUSZKI Z CUKINII
przepis - Ewa Chodakowska
Składniki:
połowa cukinii (200 g)
2 czubate łyżki mąki
1 jajko
pół średniej cebuli
oregano
bazylia (w przepisie w książce są świeże zioła, ja użyłam z woreczka)
pieprz ziołowy
szczypta soli
Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce, jajko ubić, dodać mąkę, wymieszać z cukinią i posiekaną cebulą, przyprawić. Smażyć na oliwie.
Sos jogurtowy
zetrzeć 100g ogórka, wymieszać z 100g jogurtu greckiego, dodać pół ząbka czosnku, doprawić solą, pieprzem oraz łyżeczką soku z cytryny
Moje pomysły na zdrowszą kuchnię: Pyszny, zdrowy, dietetyczny... czyli jabłecznik bez mąki, bez masła!
Składniki na małą keksówkę
4 jabłka
1 duży banan
pół szklanki słonecznika lub migdałów blanszowanych (osobiście obie wersje lubię)
1 duże jajko
łyżka gęstego jogurtu
3/4 szklanki otrębów owsianych (w tym 2 łyżki do wysypania formy)
2 łyżki cynamonu, 2 łyżki miodu lub cukru lub ksylitolu, łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju rzepakowego (w tym odrobina do wysmarowania formy)
Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w kosteczkę, smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej z dodatkiem łyżki cynamonu i pół łyżki płynnego miodu (można pominąć dodatek cukrów). Bardzo lubię kwaskowate jabłka w szarlotce, jeżeli Wy lubicie słodkie, dajcie o łyżkę więcej miodu. Kiedy jabłka zaczną puszczać śluzowaty sok, przykrywamy i dusimy je około 5-10 minut. Banana w tym czasie blendujemy z jajkiem, a słonecznik/ migdały mielimy np. w młynku do kawy albo malakserze na mąkę. Róbmy przerwy, inaczej urządzenie może się zepsuć. Taką ''mąkę'' wsypujemy do banana, dodajemy pozostałe składniki (jogurt, otręby, cynamon, czubata łyżka czegoś do słodzenia, olej), mieszamy. Nasze pół- miękkie jabłka przekładamy wraz z ewentualnym sokiem do formy wysmarowanej dokładnie odrobiną oleju i wysypanej dwiema łyżkami otrębów. Na jabłka nakładamy warstwę ciasta, by pokryło ono owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut aż ciasto będzie złoto- brązowe.
Studzimy do góry nogami, po 15 minutach kiedy forma nie jest już gorąca, obkrajamy ciasto dookoła i wyjmujemy z formy tak, by jabłka były do góry, a ciasto na dole (robimy ''babkę z piasku'' tyle że to nie piasek jest w środku a fajne ciasto:)). Oczywiście kawałki jabłek, które przyczepią się do dna formy kładziemy do góry. Ja podaję letnie z kleksem z jogurtu greckiego 10%.
Smacznego!
Pasta z ciecierzycy - Przepis
Prowansalskie krewetki
40 dag mrożonych obranych krewetek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy (można zastąpić olejem roślinnym)
puszka pomidorów w zalewie (ok. 400 g)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 listek laurowy
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
gałązka świeżego tymianku (ostatecznie można zastąpić szczyptą suszonego)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona, następnie pokrój na bardzo drobna kostkę.
Zagotuj 1 litr wody.
Zamrożone krewetki przełóż na cedzak, przelej wrzątkiem, odstaw na kilka minut.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Dodaj czosnek i papryczkę i smaż cały czas mieszając przez kilkanaście sekund. Kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor na żółty, dodaj pomidory wraz z zalewą, wino oraz listek laurowy. Smaż, aż odparuje 1/3 płynu - zabierze Ci to około 7-9 minut.
Do sosu dodaj krewetki i gotuj ma średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż krewetki zmienią kolor na różowy. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zdejmij z ognia, dodaj natkę i wymieszaj. Od razu podawaj z białym pieczywem.
Makaron ryżowy z pieczonym łososiem
Z imbirem i sezamem. Podawany z miętą, chili i szczypiorkiem.
Składniki, 2 porcje:
• 200 g łososia
• około 100 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
• 1 łyżka sezamu
• 2 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)........
Otrębowo - lniane naleśniki
Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne śniadanko. Najbardziej mi smakowało z powidłami śliwkowymi, a Mojemu Najmłodszemu z serkiem danio. Polecam. Dla wszystkich.
SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżki mleka 0,5%
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka słodzika w płynie
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 5 minut.
Patelnie rozgrzać i wylać omlet. Gdy zetnie się, przewrócić na drugą stronę.
Ja smażyłam na teflonowej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu.
Dietetyczny tort czekoladowy
blat
2 jaja
1 puszka białej fasoli konserwowej
90g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka stevii
2 łyżki kakao
krem
300g naturalnego chudego serka homogenizowanego
1 łyżka stevii
1 płaska łyżka żelatyny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Fasolę opłukać i zblendować z jajkami. Dodać jogurt, kakao, stevię i proszek dopieczenia. Wylać do formy tortowej (najlepiej silikonowej) i piec około 30-40 minut w 180 stopniach. W międzyczasie warto sprawdzać patyczkiem suchość, bo piece bywają różne.
Po ostudzeniu blat przeciąć wzdłuż, serek wymieszać ze stewią, rozpuszczoną żelatyną lekko juz przestudzoną i ekstraktem. Masę wylać na blat, przykryć 2 częścią i wstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto bez dodatku kakao i słodziku może być dobrą bazą do wytrawnych wypieków. Pozostaję więc miłośniczką dietetycznych ciast z fasoli, szczególnie tych czekoladowych. Bo naprawdę nie czuć w nich fasoli, są zdrowe i nie da się od nich przytyć. Nic tylko zajadać.
Kurczak tikka masala - Przepis
Składniki, 4 porcje:
• 400 g filetu z kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Marynata:
• 150 g jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oliwy
• po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej pap........