Łakocie...

13 inspiracji
KRUCHY BLOK RYŻOWO-CZEKOLADOWY:

warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego

Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
Domowe placki tortilla
Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 1/2 szklanki margaryny lub oleju, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie: Do dużej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj tłuszcz i wymieszaj wszystko rękoma. Rozpuść sól w wodzie (woda nie może być za zimna, ani za ciepła), a następnie wlewaj porcjami wodę do ciasta, cały czas ugniatając masę. Ciasto powinno być miękkie, nie za suche, i nie za mokre. Pzekładamy je na talerz, który przykrywamy miską, odstawiamy na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu nakładamy na ręce trochę tłuszczu i dzielimy ciasto na 12 części. Przykrywamy plastikową folią lub ścierką i zostawiamy na kolejne 20-30 minut.
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Staramy się, aby placki były tak cienkie, jak to możliwe. Następnie smażymy tortillę na suchej patelni przez ok. 15-20 sekund na obu stronach. Nie smaż ich zbyt długo, bo staną się kruche i łamliwe!
Tortille można przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez ok. 2 dni.
Sorbet truskawkowy
Składniki:

500 g truskawek
1/3 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań)
Wszystkie składniki zmiksować - najlepiej blenderem. Tak przygotowaną masę przelać do słoiczków i umieścić w zamrażarce.

Myślę, że można je też zamrażać, tak jak lody, czyli zmiksowane składniki przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Podczas procesu mrożenia kilka razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki lodu.
Galaretki w kształcie arbuza
Rzeczy, które potrzebujesz:
1 szklanka wrzątku, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 szklanka posiekanych świeżych lub mrożonych truskawek, ½ szklanki zimnej wody lub wódki, 5 limonek, przekrojonych na pół, wydrążonych i opłukanych, 1 łyżka ziaren maku, bazylii lub czarnego sezamu
1
Wlej do miski wrzątek. Wsyp opakowanie galaretki truskawkowej i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
2
Dodaj do galaretki zimną wodę lub wódkę i posiekane truskawki. Miksuj całość blenderem aż do uzyskania płynnej konsystencji.
3
Włóż galaretkę do lodówki, żeby trochę stężała. Zbierz wszelką pianę, która utworzy się na wierzchu galaretki i wmieszaj z powrotem, żeby równomiernie rozprowadzić truskawkowe puree.
4
Wlej galaretkę do wydrążonych połówek limonek. Włóż do lodówki do czasu, aż całkowicie stężeje.
5
Ostrożnie przekrój wypełnione galaretką połówki limonek znów na pół. Każdą otrzymaną w ten sposób ćwiartkę posyp ziarnami maku, bazylii lub czarnego sezamu. Galaretkowe arbuzy gotowe!
Deser brzoskwiniowy
Składniki:

50 dag brzoskwiń
15 dag zmielonego twarogu
2 łyżki zmielonego maku
200 ml śmietany kremówki
1 torebka galaretki brzoskwiniowej
1 kieliszek likieru amaretto
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
Przygotowanie:

Brzoskwinie sparz i zdejmij z nich skórkę. Jedną pokrój w drobną kostkę, pozostałe zmiksuj. galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Wymieszaj ze zmiksowanymi brzoskwiniami i brzoskwinią pokrojoną w kostkę.
Śmietanę ubij na sztywno, powoli wsypując zagęstnik i cukier puder. Przełóż do twarogu i przemieszaj. Dodaj mak i likier amaretto i jeszcze raz wymieszaj.
Do pucharków wlej połowę musu owocowego, rozsmaruj warstwę kremu i przykryj pozostałym musem. Schładzaj w lodówce conajmniej 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona