Kuchnia

JAbŁKoWe LoWE!

Naleśniki orkiszowe


Składniki
20 sztuk

110 g mąki orkiszowej (użyłam razowej drobno mielonej)
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
300 ml mleka
30 g roztopionego masła

Do podania:

karmelizowane jabłka (przepis poniżej)
syrop klonowy
śmietana 18%
bita śmietana
lody śmietankowe

Karmelizowane jabłka:

3 duże jabłka szara reneta
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru trzcinowego lub 3 łyżki cukru + 1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu w proszku



Przygotowanie
Naleśniki orkiszowe:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i cynamon (cukier i cynamon pominąć w wersji wytrawnej). Dodać jajka oraz 1/3 ilości mleka, zmiksować mikserem lub wymieszać rózgą, stopniowo dodawać resztę mleka miksując lub mieszając. Dodać roztopione masło i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny.
Rozgrzać dobrze małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm i wylać porcję ciasta, rozprowadzić po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia (lekkiego lub mocniejszego, jak lubimy), przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Karmelizowane jabłka:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić na plasterki. Na dno garnka wsypać cukier trzcinowy i rozprowadzić po powierzchni. Podgrzewać bez mieszania przez ok. 3 minuty aż cukier zacznie się rozpuszczać, brązowieć, dymić się i karmelizować.
Wówczas dodać sok z cytryny oraz jabłka i smażyć przez 1 minutę, od czasu do czasu zamieszać. Dodać cynamon i cukier wanilinowy jeśli używamy i smażyć jeszcze przez ok. 5-8 minut aż jabłka zmiękną. Jeśli jabłka są za kwaśne można dosłodzić cukrem lub syropem klonowym. Można też dodać rodzynki (na początku razem z jabłkami).
Przekładać naleśniki, składać lub zwijać i podawać np. z kleksem śmietany, bitą śmietaną lub lodami. Można polać syropem klonowym.

Wskazówki

Można też zrobić w wersji wytrawnej bez dodatku cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation