Kuchnia

Ciasta

Jogurtowe ciasto z malinami



Ciasto z malinami, którego nie można pominąć w sezonie. Jogurt naturalny zapewnia ciastu wilgotność i nadaje delikatności. Dzięki oprószeniu malin mąką nie opadają one na dno ciasta. Ciasto można z powodzeniem zrobić dzień wcześniej. Przykryte folią długo utrzyma świeżość w temperaturze pokojowej. Polecam :-).

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
230 g masła
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
3 duże jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
2,5 szklanki malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu przesiać i wymieszać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sól.

Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów i otartą skórkę z pomarańczy. Ubić. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać jogurt i zmiksować do połączenia.

Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać.

Maliny oprószyć i wymieszać z pozostałą mąką. Wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 23 cm. Wyrównać.

Piec w 175°C przez około 60 - 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie na kratce.

* niestety, ciasto jest obarczone ryzykiem zakalca; należy pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, suche składniki przesiane, a ciasto nie miksowane zbyt długo - tylko do połączenia składników;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation