Święta i uroczystości

Karnawałowe Wypieki

Pączki, które zrobisz w 5 minut! (musisz ich spróbować)
Pączki będą miały smak serka, którego użyjecie. My najbardziej lubimy waniliowe i brzoskwiniowe. Robiłam też z jogurtu naturalnego i też są ok, ale to już taka awaryjna wersja u nas. Ciasto musi być kleiste i nie będzie go można formować w rękach. Jeśli się mocno uprzecie, że muszą być okrągłe jak piłka, należy dłonie delikatnie posmarować olejem i zrobić kuleczki. W przeciwnym wypadku, pączki nakładamy na gorący olej małą łyżeczką.

LISTA SKŁADNIKÓW (NA 35 PĄCZUSZKÓW)
2 serki homogenizowane po 140 g
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo 1 l oleju do smażenia

Krok 1
W garnku rozgrzewam litr oleju, w którym będą smażone pączki.
Krok 2
Wszystkie składniki na pączki umieszczam w misce i mieszam widelcem. Ciasto będzie kleiste. Nie warto jednak dosypywać więcej mąki, bo pączki wyjdą twarde i zbite.
Krok 3
Odmierzam małe porcje ciasta za pomocą małej łyżeczki i umieszczam w garnku. Żeby ciasto łatwiej odchodziło od łyżeczki, warto łyżeczkę umoczyć w oleju przed nabraniem na nią ciasta. Pączki smażę na złoty kolor z obu stron. Przekładam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Wystudzone posypuję cukrem pudrem albo polewam czekoladą. Są tak pyszne, że nie potrzebują już żadnych dodatków, ale jeśli macie ochotę, można podać je z marmoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation