Kuchnia

Ciasto francuskie

Kwadraciki śniadaniowe :)
Składniki: ciasto francuskie, 3 plastry szynki lub bekonu, jajka przepiórcze, twaróg, garść rukoli
sól, pieprz do smaku

Składniki
•1 opakowanie ciasta francuskiego (do kupienia zwiniete w rulon w każdym większym sklepie
•puszka pomidorów lub sos pomidorowy (ja użyłam tomatery z pewnego latajacego dyskontu) lubsłoiczek koncentratu pomidorowego lub po prostu ketchup
•2-3 pieczarki – można je wcześniej posiekac i z cebulką przesmażyć na maśle
•ok 8 oliwek zielonych lub czarnych
•1/4 pokrojonej w kostkę czerwonej lub żółej lub zielonej papryki
•kilka plasterków szynki lub 3 parowki pokrojone w grube ok 3-5mm plasterki
•2 pomidory suszone
•zioła świeze lub suszone (oregano, bazylia, rozmaryn), sól, pieprz, szczypta cukru
•łyzka oliwy z oliek
•ząbek czosnku
•1 jajko – do posmarowania zwinietych pizzerinek – ładnie się wtedy rumienią, bez jajka też się upieką
Przygotowanie
1.Jeżeli masz tomaterę (sos pomidorowy), wlewamy go do garnka dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła świeze lub suszone i do smaku sól, pieprz, czasem szczyptę cukru i zagotowujemy żeby smaki się przegryzły
Jeżeli masz puszkę pomidorów zmiksuj je blenderem lub rozdrobnij widelcem (czasem trzeba obciąć końcówki) i postępuj jak z tomaterą.

Jeżeli masz koncentrat pomidorowy przełóż go do garnuszka i dolej pól szklanki wody- żeby go rozcieńczyć, dołóz łyżkę oliwy z oliwek i postępuj jak z tomaterą.

Jeżeli masz ketchup możesz postąpić jak z tomaterą – tylko ostrożnie przyprawiaj – ketchup juz jest słony, lub do zimnego ketchupu po prostu dodaj zioła, czosnek, wymieszaj i dopraw do smaku. Możesz też zrezygnować z dodatkowych ziół jeżeli lubisz smak samego ketchupu.

2.Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na kwadraty o boku ok 5 cm – nie muszą być idealnie równe:). Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę sosu i dodatki według uznania. ja dawałam zawsze jakiś kawałek mięska i do tego dodatki według fantazji – radzę to samo:)
3.Zwiać pizzerinki możemy na kilka sposobów. Po pierwsze mozemy połączyć wszystkie 4 rogi tworząc pakiecik. Po drugie możemy zrolować pizzerinki – tworzymy małe ruloniki. Po trzecie możemy lekko zawijać brzegi tworząc owalne kształty tworząc małe pizze. nasze zawiniatka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku wg instrukcji na opakowaniu – lub do momentu aż pizzerinki bedą złote.
Smacznego!!!

PS. Ja robiłam pizzerinki bez żółtego sera, żeby je choć trochę odchudzić, ale z żółtym serem również smakują rewelacyjnie.

PS II. Jeżeli zostanie wam sos – gorący przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce – idealnie sprawdza sie jako ketchup lub dodatek do upieczonych pizzerinek. Może stać w lodówce nawet tydzień – choć zwykle nie stoi dłużej niż kilka dni:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation