Kuchnia

Koktajle

Jak zrobić domowe mleko migdałowe? – Małe kulinaria. Fotografia kulinarna i przepisy.
Składniki na domowe mleko migdałowe

1 szklanka migdałów
3 szklanki wody

Opcjonalnie: miód do smaku, ekstrakt z wanilii lub cynamon. Można też dodać namoczone morele lub daktyle (niesiarkowane).
Jak zrobić domowe mleko migdałowe? Krok po kroku

Migdały płuczę i przekładam do miski/ słoika, zalewam wodą (ok. 2cm powyżej warstwy migdałów) i odstawiam na noc, aby migdały zmiękły.
Następnego dnia wodę odcedzam, a migdały jeszcze raz płuczę i przekładam do dzbanka blendera. Dodaję 3 szklanki wody źródlanej (lub przegotowanej) i blenduję na najwyższych obrotach do uzyskania jedwabistej konsystencji.
Mleko migdałowe należy przecedzić na sicie wyłożonym gazą lub pieluszką tetrową lub skorzystać z gotowego woreczka do przecedzania mleka roślinnego.
Po odciśnięciu zostaje nam garstka pulpy migdałowej, którą można wykorzystać do przygotowania ciastek. Ewentualnie można ją wysuszyć w piekarniku i dodać do granoli.
Mleko dosłodzić miodem do smaku, można doprawić cynamonem.

Mleko przechowuję w lodówce max 2dni. Po tym czasie robi się kwaśne. Mleko w lodówce może się rozwarstwić na tłuszcz i wodę, przed użyciem trzeba wstrząsnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation