Kuchnia

obiad

Udka faszerowane grzybami z sosem tatarskim
Jeśli przejadły Ci się klasycznie pieczone udka, wypróbuj ten przepis. Delikatne mięso z udek kurczak o bardzo wyrazistym smaku, faszerowane pieczarkami z sosem tatarskim. Takich udek jeszcze nie jadłeś/aś, koniecznie przygotuj.
4 porcje
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 4 udka kurczaka
• 20 dag pieczarek
• 3 łyżki sosu tatarskiego
• ½ cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki przyprawy Gyros
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z mięsa usuwam kości, mięso doprawiam przyprawą Gyros i odstawiam na bok.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzyw dodaję pieczarki pokrojone w pół plasterki, smażę 5 minut i doprawiam pieprzem oraz solą.
4. Grzyby studzę i łączę z sosem tatarskim.
5. Otwór w udkach napełniam farszem, mięso zawijam tak żeby farsz nam nie wypłynął.
6. Udka układam w woreczku do pieczenia, woreczek z mięsem przekładam na blaszkę do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
7. Udka gotowe, podaję z surówką i frytkami.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation