Kuchnia

ciasta

MAZUREK CZTEROWARSTWOWY

SKŁADNIKI:
składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Placek 1 orzechowy:
mąka pszenna (100 g)
masło (100 g)
cukier puder (100 g)
jajka (2 szt.)
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
orzechy włoskie zmielone (50 g)
Placek 2 makowy:
mąka pszenna (100 g)
masło (100 g)
cukier puder (100 g)
jajka (2 szt.)
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
mak suchy (2 łyżki)
Placek 3 kokosowy:
mąka pszenna (100 g)
masło (100 g)
cukier puder (100 g)
jajka (2 szt.)
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
wiórki kokosowe (100 g)
Placek 4 kakaowy:
mąka pszenna (100 g)
masło (100 g)
cukier puder (100 g)
jajka (2 szt.)
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
kakao (1 łyżka)
Masa jabłkowa:
jabłka dowolne (1,5 kg)
cukier (0,5 szkl.)
galaretka cytrynowa w proszku (2 opakowania.)

Polewa:
śmietanka kremówka 30 % (120 ml.)
czekolada deserowa (150 g)

Dodatkowo:
kolorowe motylki cukrowe do dekoracji


Potrzebne gadżety:
foremka 23x33 cm
mikser
szpatułka
miarka
waga



WYKONANIE:

1. Placek 1.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka i ciągle miksując wsypać stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy orzechowej i wymieszać szpatułką.
Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 *C przez 30 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystudzenia.

2. Placek 2.
Placek 2 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać mak.
Piec tak samo jak poprzedni placek.

3. Placek 3.
Placek 3 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać wiórki kokosowe. Piec tak samo jak poprzedni placek.

4. Placek 4.
Placek 4 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać kakao.
Piec tak samo jak poprzedni placek.

5. Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Usmażyć jabłka w szerokim garnku razem z cukrem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Wyłączyć grzanie kuchenki i wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na 3 części.

6. Składanie ciasta.
Na placek kakaowy w foremce wyłożyć 1 część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące), wyrównać i przykryć plackiem makowym. Wyłożyć następną warstwę jabłek i przykryć plackiem kokosowym. Rozprowadzić resztę jabłek, wyrównać i położyć ostatni orzechowy placek.

7. Polewa.
Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować). Dodać do niej czekoladę deserową w kawałkach. Wymieszać dokładnie. Polewę wylać od razu na ciasto i wygładzić powierzchnię. Udekorować motylkami cukrowymi lub według gustu.
Mazurek czterowarstwowy wstawić na noc do lodówki.


Uwagi:
- mazurek czterowarstwowy jest to ciasto łatwe w przygotowaniu, lecz bardzo czasochłonne.
- Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku to zachowa odpowiednią wilgotność, w przeciwnym razie ciasto może zrobić się za suche.
- W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.
- Mazurek staje się bardziej miękki i lepszy smaku po 3 dniach od zrobienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation