Kuchnia

mięsiwa

Kiełbasa żywiecka parzona
Czas przygotowania: 4 dni
Składniki:
2000 g łopatki wieprzowej
1000 g karkówki wieprzowej
1250 g pręgi wołowej
750 g podgardla
90 g peklosoli
5 g cukru
5 g czarnego mielonego pieprzu
4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
5 g pieprzu ziołowego
osłonki białkowe o średnicy 55 mm
Wykonanie:
Łopatkę kroimy w kostkę 2 x 2 cm.
Karkówkę mielimy na sitku nr 13.
Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4 - 8 stopni C.

Po tym czasie do łopatki dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy karkówkę i pręgę. Dokładnie wszystko mieszamy.
Osłonki moczymy przez 20 minut w letniej wodzie. Napełniamy je mięsem, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza.
Kiełbasy osadzamy do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Natomiast w temperaturze pokojowej wystarczą nam 3-4 godziny.
Wędzimy w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez 3 - 4 godziny. Następnie kiełbasę parzymy w temperaturze 72-74 stopni przez 40 minut.
Po sparzeniu kiełbasę wieszamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation