Kuchnia

Przepisy

Pesto bazyliowe z orzeszkami piniowymi i słonecznikiem


3 ząbki czosnku
2 szkl ubitych liści świeżej bazylii
1/4 szkl orzeszków piniowych
1/4 szkl nasion słonecznika
1/2 szkl startego parmezanu
1/2 szkl oliwy extra virgin
szczypta soli i pieprzu do smaku
dodatkowa oliwa do zalania powierzchni pesto
Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki oprócz oliwy wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy do pożądanej konsystencji. Stopniowo dodajemy oliwę, aż otrzymamy pesto o odpowiadającej nam gęstości.
Nakładamy do małych słoiczków i zalewamy warstwą czystej oliwy, żeby pesto się nie utleniało. Mocno zakręcamy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni lub zamrażamy.


Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2011/07/pesto-bazyliowe-z-orzeszkami-piniowymi.html#ixzz2RsevuDx6
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation