Kuchnia

Muffinki i babeczki

Babeczki z owocami

Składniki na 8 foremek 12 cm:
160 g zimnego masła
280 g mąki pszennej tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru
3-4 łyżki wody (bardzo zimnej)
1 jajko (L)
Krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyki esencji waniliowej
120 g bardzo, miękkiego masła
ok. 300 g owoców do przybrania (maliny, jagody, brzoskwinie, truskawki, ananas, kiwi lub te, które najbardziej lubicie)
Sposób przygotowania:
Masło, mąki, cukier i jajko umieścić w misie malaksera, posiekać. Pod koniec siekania dodać wodę i miksować jeszcze chwilę.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Foremki posmarować roztopionym masłem, używając pędzla.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wylepić foremki ciastem, widelcem nakłuć spód, wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania kremu budyniowego.
Piekarnik nagrzać do 180 oC. Wstawić foremki i piec ok. 20 min do zrumienienia. Wyjąć i studzić na kratce.
Krem budyniowy:
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po zdjęciu z ognia dodać esencję waniliową i dokładnie zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Ciepły budyń przykryć kawałkiem foli spożywczej, żeby nie utworzył się ,,kożuch”. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, na jednolitą masę.
Zimne babeczki wyjąć z foremek, napełnić kremem budyniowym i ozdobić owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation