Kuchnia

pierniki

Pierniczki -
400g miodu
150g margaryny
200g cukru
2 jajka
800g mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao (ciemne)
opakowanie przyprawy do piernika (korzenna). szczypta soli. papier do pieczenia Lukier: 2 białka 300 g cukru pudru aromat rumowy lub migdałowy ewentualnie farbki spożywcze
PIERNICZKI - sposób przygotowania:
Ciasto: Na małym ogniu gotować, stale mieszając cukier, miód i margarynę - tak długo, aż cukier się rozpuści. Po całkowitym ostudzeniu (może być lekko ciepłe, tak żeby cukier się nie skrystalizował) dodać do masy jajka, rozmieszać. Dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową i sól. Na początku można posłużyć się robotem, potem, po dodaniu całej mąki, ciasto zagnieść rękoma. Gładkie elastyczne ciasto zostawić pod przykryciem na pół dnia (minimum 3 godz.). Rozwałkować i wycinać pierniczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st. C.

Lukier: Ubić białka na sztywną pianę i stale wsypywać cukier puder (ubijać na małych obrotach, białka powinny być ciepłe, piana sztywna). Lukrem smarujemy upieczone pierniczki i posypujemy według uznania różnymi posypkami, bakaliami itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation