Kuchnia

placki;ciasta

Vanilla Cheesecake

Na tortownicę 24 cm:
Spód:
150 g stopionego masła
250 g ciasteczek pełnoziarnistych
Masa serowa:
115 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
900 g twarogu sernikowego lub twarogu śmietankowego
2 duże jaja
120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
Polewa:
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
3 łyżki cukru
Ciasteczka drobno kruszymy. Łączymy ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na 10 minut wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Temperaturę zwiększamy do 200 stopni.

Twaróg ucieramy z cukrem i mąką. Dodajemy kolejno jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Nie miksujemy zbyt długo i wykładamy masę na spód. Sernik pieczemy w 200 stopniach około godziny. Ja dodatkowo wstawiłam na spód piekarnika naczynie z gorącą wodą, żeby sernik był jeszcze bardziej aksamitny. W międzyczasie mieszamy śmietanę z cukrem.

Na około 5 minut przed końcem pieczenia na serniku rozsmarowujemy polewę śmietanową i pieczemy jeszcze te kilka minut. Następnie uchylamy piekarnik i pozwalamy ciastu ostygnąć. Po tym czasie możemy je schować do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation