Inne

Moje portfolio

rafaello
około 560g krakersów
300g kokosu
200g migdałów w płatkach
1 litr mleka
1 ½ szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
2 opakowania cukru waniliowego
375g margaryny (1 ½ kostki)
6 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki wódki (nie dałam ze względu na dzieci)
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać go z mąkami, cukrem i 1 cukrem waniliowym. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200g kokosu i 200g migdałów.
Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Mi wyszły 4 warstwy. Na górze ma być masa budyniowa.

Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i 100g kokosu. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Ostudzić. Ostudzony kokos posypać na górę ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation