sernik podwójnie karmelowy, podwójnie waniliowy, z orzechami makadamia
200 g maślanych herbatników
80 g masła
1 kg twarogu sernikowego
250 g śmietany 36%
50 g masła
6 łyżek cukru
6 jajek
3 łyżki esencji waniliowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 laski wanilii
Herbatniki rozdrabniamy na pył. Dodajemy stopione masło (80g), mieszamy. Ciasteczkami wykładamy spód i boki tortownicy (21 cm). Wkładamy do lodówki.
Masło ucieramy z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy esencję waniliową . Następnie dodajemy twaróg, a kiedy ten połączy się z masłem i cukrem wbijamy kolejno jaja, śmietanę i miksujemy dalej. Na samym końcu do ciasta dodajemy ziarenka z dwóch lasek wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Masę sernikową wylewamy na herbatnikowy spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, potem przez kolejne 30 w 160. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
150 g uprażonych orzechów makadamia
100 g cukru
Cukier umieszczamy w garnku o grubym dnie. Topimy go na śrenim ogniu do momentu, aż stanie się pięknym, bursztynowym karmelem. To bardzo ważne, aby karmelu nie mieszać w tym czasie. Do gotowego karmelu dodajemy orzechy (podpiekałam je przez 12 minut w 160 stopniach) i delikatnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Oblepione karmelem orzechy wyrzucamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia. Przystępujemy do robienia sosu.
65 g masła
160 g cukru
100 ml śmietany kremówki
W garnku o grubym dnie umieszczamy masło i cukier. Nieustannie mieszajamy do momentu otrzymania złoto - brązowej masy. Na początku, kiedy masa się stopi, będzie gładka, potem się rozwarstwi, a potem znowu stanie się kremowa. Ważne, abyśmy ciągle wszystko mieszali. Do złotego karmelu wlewamy śmietanę kremówkę. Uwaga, będzie pryskać!! Jeszcze bardziej energicznie mieszamy wszystko i kiedy połączy się, ściągamy z ognia i jeszcze chwile mieszamy. Powstały karmelowy sos odstawiamy do ostygnięcia. A kiedy ostygnie...
Sernik i boki sernika obficie posypujemy cukrem pudrem. Na wierzch sernika wylewamy sos karmelowy, a na nim z kolei umieszczamy dość niedbale posiekane orzechy w karmelu. Sernik wkładamy na trochę do lodówki. Moim zdaniem najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Read more:
http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?76#ixzz2W20ikls6
ZmE2MDA1NDI6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289SgQqBTMPJG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8/CCAjMScVdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDBcZBARxFm91N1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiMDo/Wz8cbnYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ceIlJQQnMjaCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE5lX0gNajkmaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEBZzF2AKFCMvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8cNXYGHXBlG2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0zMAB8MFg+eWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFwsRBxN2ASxlAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBSReDQc+EEQ6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk4IQ51DRpnSXtiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVweEErPQUAfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2ssNgFid1E3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=