Kuchnia

food serniki i serniczki

sernik cytrynowy
składniki:

na spód:
300 g ciasteczek digestive
75 g stopionego masła

masa serowa:
1 kg twarogu wiaderkowego
250 g cukru pudru
3 łyżeczki mąki
1 łyżeczka wanilii
skórka starta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty
3 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
na polewę:
150 ml kwaśnej śmietany
łyżka cukru pudru

wykonanie:

spód: ciasteczka kruszymy bardzo drobno, mieszamy ze stopionym masłem i wiskamy w tortownicę (24 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w temperaturze 180°c przez ok. 10 minut. wyciągamy z piekarnika i studzimy.

w tym czasie przygotowujemy masę serową i nagrzewamy piekarnik do 220°c.

masa: ser miksujemy przez ok. 2 minuty, stopniowo dodajemy cukier, a następnie mąkę, wanilię, skórkę z cytryny i sok. kiedy wszystko się wymiesza, dodajemy jajka, po jednym i dokładnie miksujemy. na koniec dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.

masę wykładamy na przestudzony spód i wstawiamy do piekarnika. po ok. 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140°c i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.1 po tym czasie zostawiamy sernik w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. kiedy temperatura opadnie wyciągamy sernik i kiedy całkowicie ostygnie, wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.

polewa: Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozprowadzamy na schłodzonym serniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation