Kuchnia

Drinki

kompot truskawkowo-imbirowy ze słoną czekoladą
16 truskawek
2,5 szklanki wody
skórka z 2 pomarańczy
4 laski cynamonu
kilka płatków marynowanego imbiru
300 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
120 g czekolady deserowej
gruba sól morska
sposób przygotowania
truskawki kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą, dodajemy kawałki skórki z pomarańczy i laski cynamonu. gotujemy na parze ok. 30 min. studzimy, usuwamy cynamon i skórkę. dodajemy kilka posiekanych płatków marynowanego imbiru, nakładamy do kieliszka. rozpuszczamy razem na parze oba rodzaje czekolady. nakładamy czekoladową mieszankę do foliowej torebki, odcinamy rożek i wyciskamy masę na pergamin, formując grube kreski. posypujemy je solą morską, a gdy zastygną, zdejmujemy słone czekoladowe patyczki i podajemy na talerzyku obok kompotu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation