Kuchnia

jedzonko

Lekka pianka z galaretką i truskawkami

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

250 ml jogurtu
1 galaretka wiśniowa (bądź inna)
Kilka truskawek
Kilkanaście biszkoptów (użyłam okrągłych)
1 galaretka truskawkowa (bądź inna)

Wiśniową galaretkę przygotowujemy według przepisu na odwrocie opakowania, dodając jednak o połowę mniej wody (najczęściej będzie to 250 ml). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do niej całkowicie ostygniętą galaretkę wiśniową (wciąż jednak płynną), cały czas miksując. Biszkopty układamy na dnie tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, i przelewamy masę. Wkładamy do lodówki, by pianka stężała. W tym czasie przygotowujemy truskawkową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki kroimy w plasterki i układamy na zastygniętej już piance, a następnie wlewamy galaretkę truskawkową. Ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation