Kuchnia

słodkości

Tort Brownies z kremem jagodowym

Składniki( na 2 tortownice 18cm):

200g masła lub margaryny
75g ciemnej czekolady
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g mąki
szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownice wysmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką.
Masło i czekoladę rozpuścić w niewielkim garnku na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
Cukier, jajka i wanilię zmiksować na jasną masę. Dodać rozpuszczony tłuszcz i dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dokładnie połączyć. Ciasto rozdzielić między tortownice i piec około 25minut(na patyczku wbitym w brownies nie może pozostawać surowe ciasto). Jeśli nie mamy 2 tortownic- surowe ciasto może poczekać na swoją kolej. Ostudzić.

Krem

300-320g serka mascarpone
180g jogurtu jagodowego
2-3 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie: 2łyżeczki żelatyny plus 2-3łyżki gorącej wody

Jeśli dodajemy żelatynę składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Dodatkowo: 125g jagód lub borówek amerykańskich

Serek wymieszać z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuścić z gorącej wodzie, odczekać, aż lekko ostygnie a następnie wlać do kremu i dobrze wymieszać. Dodać połowę jagód.

Połowę kremu wyłożyć na pierwszym placku brownies. Przykryć go kolejnym a na niego rozłożyć pozostałą kremu i posypać jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation