Kuchnia

EAT

Bochenek rozkoszy ;)
Składniki:

175 g miękkiego masła
175 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki jogurtu greckiego
2 jabłka
50 g orzechów włoskich + do dekoracji
50 g cukierków toffi1
2 łyżki śmietanki
Wykonanie:

Masło miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy jajka, po jednym, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Wykładamy do formy2, wygładzamy i wciskamy w ciasto kawałki orzechów. Pieczemy ok. 1 godziny i 20 minut w 160°C.

Cukierki toffi rozpuszczamy razem ze śmietanką (ja podgrzewałam w mikrofalówce przez kilkanaście sekund po kilka razy dopóki cukierki się nie rozpuściły), polewamy karmelem schłodzone ciasto i posypujemy kawałkami orzechów.

Smacznego !

1 Ja upiekłam 2 mniejsze bochenki i na polewę do każdego zużyłam 50 g toffi.

2 Użyłam 2 małych keksówek o dolnych wymiarach 8 x 19 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation