Kuchnia

Lody.

Lody waniliowe z gorącym ananasem i pieprzem
Składniki:
• ½ l mleka
• 4 żółtka
• 4 czubate łyżki cukru
• ½ laski wanilii

Wykonanie:
Mleko zagotować z laską wanilii. Można również wanilię przeciąć wzdłuż na pół, wyłuskać ziarenka i zagotować mleko tylko z ziarenkami. Żółtka ubić z cukrem na puszysto. Do ubitych żółtek wlewać gorące mleko, cały czas miksując na małych obrotach. Masę podgrzać chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby masa zgęstniała, ale nie zagotowała się. Odstawić z ognia i ostudzić, ciągle mieszając. Zimną masę przełożyć do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Podczas zamrażania lody mieszać kilkakrotnie, później pozostawić w zamrażalniku do całkowitego zmrożenia.

Przepis na karmel:

Składniki:
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka syropu kukurydzianego (golden syrup), można zastąpić płynnem miodem
• ¼ szklanki wody
• ½ szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:
Cukier, syrop kukurydziany lub miód oraz wodę zagotować w rondlu na dużym ogniu, pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i gotować przez 10 minut. Gdy karmel będzie miał złoty kolor, zdjąć z ognia i powoli dodawać śmietanę, stale mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation