Kuchnia
Krokiety Paszteciki
Pieczone paszteciki z kapustą, grzybami i przepiórczym jajkiem
wychodzą 4 sztuki (8 porcji, jako dodatek do barszczu)
kruche ciasto śmietanowe - 1/2 porcji
4 cienkie naleśniki
8 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo i obranych
rozkłócone jajko, do smarowania pasztecików
farsz kapuściano-grzybowy:
1 łyżka oleju
1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
10 g suszonych grzybów, namoczonych i pokrojonych w cienkie paseczki (zachowaj wodę z moczenia!)
350 g kiszonej kapusty, odciśniętej i drobno pokrojonej
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz, do smaku
Wszystkie półprodukty do pasztecików: kruche ciasto, naleśniki oraz farsz, można przygotowac 1-2 dni wcześniej i trzymać w lodówce.
Ciasto - przygotuj wg przepisu na kruche śmietanowe ciasto Maggie Beer.
Naleśniki - usmaż jak najcieńsze wg ulubionego przepisu lub wykorzystaj mój.
Farsz:
Na patelni rozgrzej olej lub masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, smaż na małym ogniu, przez 1 minutę, aż czosnek zacznie mocno pachnieć. Dodaj pokrojone grzyby i duś razem z cebulą i czosnkiem przez 3-4 minuty. Dodaj kapustę, razem z wodą, w której moczyły się grzyby (wodę najpierw przecedź przez gęste sitko), liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Duś pod przykryciem, dopóki kapusta nie zmięknie, około 1 godzinę. Od czasu do czasu zamieszaj i sprawdzaj, czy nie trzeba dolać wody. Gdy kapusta będzie miękka, odkryj patelnię, odparuj resztki płynu, jeśli to konieczne. Jeśli trzeba, dosól do smaku i dopraw pieprzem. Farsz przestudź.
Paszteciki:
Schłodzone kruche ciasto podziel na 4 części. Po kolei wałkuj każdą cienko - powinna wyjść nieco większa niż naleśnik. Rozwałkowane ciasto przykryj naleśnikiem. Kilka centymetrów od brzegów naleśnika wyłóż pasek z kapuścianego farszu, a na farsz, jedno za drugim, 2 jajka przepiórcze, przekrojone na pół. Przykryj je drugą porcją farszu (dla ułatwienia, podziel sobie farsz na 8 części, po 2 na każdy pasztecik). Zwiń w rulon (nie w roladę), sklej końcówki ciasta i połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia, uważając, by brzeg ciasta znalazł się na spodzie. Ponakłuwaj wierzch w kilku miejscach widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piecz 20-30 minut, aż paszteciki się zrumienią.
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