Kuchnia

Pyszne

Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem

Składniki na formę 16x16 cm

Składniki:
•makaron lasagne - 14 płatów

•porcja sosu szpinakowego
•porcja sosu mięsnego
•porcja sosu beszamelowego
•100 g żółtego sera

Składniki na sos szpinakowy :
•2 pęczki świeżego szpinaku (ok. 300g)
•3-4 ząbki czosnku
•200g śmietany (18% lub 22%)
•sól, pieprz, gałka muszkatołowa
•masło

Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście nie będą już takie sztywne (wyglądem będą przypominały ugotowane liście). Wtedy dodać śmietanę i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ilość śmietany można regulować według własnych upodobań - można jej dać więcej lub mniej, najlepiej próbować w trakcie smażenia.

Składniki na sos mięsny:
•300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
•1-2 łyżki oliwy
•2 ząbki czosnku
•1 średnia cebula
•1 mała papryczka peperoncino
•200 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
•sól i pieprz do smaku
•1 łyżka suszonej bazylii

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i peperoncino, ale tak by się nie zrumieniły. Dodać mięso i usmażyć je. Następnie dodać pomidory, przyprawy i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.

Składniki na sos beszamelowy:
•3 łyżki masła
•250 ml mleka
•3 łyżki mąki
•sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty makaronu lasagne, posmarować je cienka warstwą sosu beszamelowego i sosu mięsnego. Przykryć płatami lasagne, na których rozsmarować sos szpinakowy. Powtarzać te czynności, aż do wykończenia sosów.

Wierzch posmarować sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem.

Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation