Kuchnia

Wypieki i nie tylko... na słodko

Tarta sernikowa z borówkami


1kg sera sernikowego, zmielonego minimum dwukrotnie

1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (około 530g)

3 jajka

ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

300g ciasteczek owsianych bez czekolady

50g masła, rozpuszczonego

125g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ciasteczkowego spodu. Ciastka owsiane kruszymy w blenderze lub ręcznie (np. wkładając do worka, szczelnie zamykając i rozgniatając przy pomocy wałka lub tłuczka do mięsa). Proszek z ciastek łączymy z roztopionym masłem, wykładamy tą masą spód i boki formy na tartę. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Przygotowujemy masę serową: w misie miksera umieszczamy ser,dodajemy jajka i całość miksujemy. Wsypujemy przesiane obie mąki, nadal miksujemy i wlewamy mleko skondensowane. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Wszystko to jednak musimy robić dość szybko, nie należy miksować masy zbyt długo.

Wyjmujemy ciasteczkowy spód z lodówki. Wylewamy na niego masę serową (powinno być jej aż do brzegu). Na wierzch rozkładamy w równych odstępach borówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (ja piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu). Pieczemy przez 60 minut w kąpieli wodnej (na niższej półce układamy naczynie z wrzątkiem).

Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku, po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszy jednak jest kolejnego dnia ; )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation