Kuchnia
smakołyki
Tarta jabłkowa
Prosta tarta jabłkowa Mamy autorki książki 'Saved by cake'. Przypomina mi nasz rodzimy jabłecznik, z cieniutkim kruchym ciastem i pyszną masą jabłkową. Prosty i szybki do wykonania. Bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Idealnie słodki i delikatny. Niestety, bardzo mała porcja.. muszę upiec nowy ;-).
Składniki na kruche ciasto:
170 g mąki pszennej
55 g cukru pudru
110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować w misie miksera lub malakserem, można również zagnieść ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche warto dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Nadzienie jabłkowe:
5 dużych jabłek, obranych, z wyciętymi gniazdami nasienymi, pokrojonych na większe cząstki*
pół łyżeczki cynamonu
szczypta goździków
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo - 1 łyżka bułki tartej
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Na patelnię wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 180ºC przez 30 - 45 minut, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć drobnym cukrem.
* odmiany szarlotkowe m.in. szara reneta, antonówka
NGI3YTZhMTA6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289ZAAkBA0IPm9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8RDC4iDyAPdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDBgIB1xxXHtfN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiPys8Az9WelgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZFN3xXHmQdfCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxVwcU9RfQcyaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEQVBXHc0EGQvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8dJkRNCk5hXGVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA40IRRSEhIoQ2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXwwAEz1USzpbAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllyXSc4FQo8dmY6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQpgImhtABgBa3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBZOeEUrEDwRfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4FFUsMgFPTkA3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=