Kuchnia

Na słodko

Składniki na pokrycie jednego tortu o średnicy ok. 21-23 cm:

350-400 g cukru pudru
50 g glukozy w proszku
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
aromat np. pomarańczowy, cytrynowy (opcjonalnie)
barwnik spożywczy (ja używam w proszku)


1. Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści.
Uwaga: masy nie można zagotować!

2. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.

3. W tym momencie można dodać już barwnik spożywczy. Dobrze wymieszać. Ilość dodanego barwnika stopniuje intensywność koloru i zależy od indywidualnych potrzeb.

4. Do blendera wsypać 200 g cukru pudru. Wlać kolorową masę (może być ciepła, ale nie gorąca).

5. Wymieszać.

6. Dodać kilka kropli aromatu.

7. Znów wymieszać.

8. Stolnicę wysypać cukrem pudrem.

9. Przełożyć wymieszaną masę, pomagając sobie łyżką.

10. Posypać obficie cukrem pudrem i zacząć zagniatanie. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej zagniatać, aż masa przestanie się kleić. Starać się nie dodać więcej niż 200 g cukru pudru, bo masa przestanie być elastyczna i będzie się łamać.

11. Gotowe! Masę należy użyć natychmiast lub schować do szczelnie zamkniętego plastikowego pojemnika. Ta ilość masy wystarcza na pokrycie całego tortu o średnicy 21-23 cm, a i tak trochę masy zostaje i można ją wykorzystać do zrobienia np. liści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation