Kuchnia

kulinaria

Drożdżówki z budyniem i jagodami

Co potrzebujemy: (ok 13 drożdżówek)
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
50-60 g masła/margaryny
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
+ jagody
+ budyń waniliowy (+ składniki do budyniu)



1. Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Możemy dodać łyżkę cukru. Odstawiamy, aż zaczną "pracować". W rondelku podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Rozpuszczamy w nim masło i cukier. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, dajemy szczyptę soli. Dodajemy drożdże i wlewamy zawartość rondelka. Zarabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Możemy dodać jeszcze troszkę mąki, jeśli ciasto będzie mocno się kleiło. Odstawiamy na ok 1 godzinę, aby ciasto wyrosło.

2. Przygotowujemy budyń, możemy wziąć mniej mleka niż jest to na opakowaniu, aby nie był zbyt rzadki. Wyrośnięte ciasto, rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je budyniem i posypujemy jagodami. Zwijamy. Tniemy i kroimy na ok 3-4cm kawałki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gotowe drożdżówki możemy polać lukrem. Cukier puder rozpuszczamy w łyżce gorącej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation