Kuchnia

kulinaria

Crispy Biscuits : Kremowa kostka z mascarpone (bez pieczenia)

Składniki:
2 duże opakowania herbatników (razem ok. 500 g),
2 szklanki mleka,
6 żółtek,
1 szklanka kremówki,
1/2 opakowania cukru wanilinowego,
150 g cukru,
1 pełna łyżka mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g masła

Żółtka, mąkę i 1/2 szklanki mleka wymieszać tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać śmietankę, zagotować. Dodać wcześniej wymieszane żółtka z mlekiem i mąką. Zamieszać, zagotować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło zmiksować, łyżką dodawać dobrze wystudzoną masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć pozostałą masę. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.

Krem z mascarpone:
250 g mascarpone,
4 pełne łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella),
kilka kostek startej gorzkiej czekolady

Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę zetrzeć. Przełożyć na ostatnią warstwę herbatników i posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation