Kuchnia

gotowanie

Wiosena Tęcza

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 80 st. c około 25 minut.



Składniki na masę budyniową:

- 1,5 szklanki mleka

- 1 budyń waniliowy ( bez cukru )

- 2 łyżki cukru

- 1/2 kostki masła

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce zimny budyń.



Składniki na masę jabłkową:

- 1 zielona galaretka

- ok 800 g jabłek jabłek

- 1 łyżka cukru

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, o dużych oczkach, włożyć do rondelka, poddusić z cukrem. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić.

Na biszkopt ( można go dowolnie naponczować ) wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Następnie wyłożyć masę jabłkową i kolejno drugą część masy budyniowej.



Dodatkowo:

- 1 niebieska galaretka

- biszkopty

Biszkopty poukładać na masie budyniowej.

Niebieską galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Wstawić do lodówki, by galaretka dokładnie stężała.



Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody, połączyć z ubitą kremówką. Masę śmietanową wyłożyć na warstwę niebieskiej galaretki.



Posypka:

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka cukru

- 60 g wiórek kokosowych

Wszystkie składniki podsmażyć razem na patelni, do zezłocenia. Wystudzić. Posypać wierzch ciasta.



Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation