Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BROWNIE WERSJA LIGHT.

Składniki:
200 g mąki,
4 łyżki ciemnego kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tabliczka ciemnej czekolady (100 g),
100 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu lub margaryny do pieczenia (np. Kasia),
4 jajka,
szczypta soli,
120 g jogurtu naturalnego,
120 g brązowego cukru,
2 jabłka,
100 g orzechów włoskich,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Cukier skarmelizować na suchej patelni aż uzyska jasnobrązowy kolor. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy włoskie. Podgrzewać 2 min. cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę i masło/margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą masę z 60 g cukru, następnie dodać jogurt, rozpuszczoną z masłem czekoladę i sól. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie przesiać do pozostałych składników. Wszystko delikatnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia składników. Dodać skarmelizowane orzechy i jabłka. Zamieszać. Ciasto wylać do okrągłej tortownicy i piec 30 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem lub 175°C bez termoobiegu. Odstawić do wystygnięcia, następnie ciasto lekko opruszyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation