Przepisy na ciasta i nie tylko

241 inspiracji
4 obserwujących
Bardzo ciekawe dietetyczne ciasto piernikowe

Składniki:

- 200 g mąki pszennej typ 2000
- 1/4 litra mleka 1,5%
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika
- 1 spore starte jabłko
- 3-4 łyżki ksylitolu/miódu/brązowego cukru


Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Dolewać mleko, mieszając. Na końcu dodać starte jabłka. Piec 1h w 160 stopniach.
Przepis na chrupiące gofry

Przepis powstał na bazie przeróżnych przepisów, które znajdywałem na Internecie. Jednak, żaden z nich nie zadowalał mnie w pełni.

Gofry były jakieś takie miękkie, jeśli od spodu nawet OK to na górze niedopieczone. Trzymanie ich w rękach jak kanapka było niemożliwe.

Były to takie gofry naleśniki - bez dobrej konsystencji ale za to przepyszne. Dlatego stworzyłem własny przepis, który zachowuje smak a nadaje puszystą i kruchą formę. Z ok. dziesięciu przepisów wyciągnąłem najlepsze cechy, podejmując przy tym około dziesięć prób.

Wskazówki:
- tylko tak naprawdę eksperymentując stworzymy idealny przepis dla siebie;
- ważne, aby nie robić gofrów na samym mleku - mleko bez wody obniża kruchość;
- szczypta soli utwardza strukturę;
- ważna konsystencja ciasta - gęstsze od naleśnikowego, ledwo płynne;
- trzeba wyćwiczyć szybkie wlewanie ciasta do gofrownicy, aby uniknąć nierównomiernego upieczenia.

Życzę smacznego!


mąka 2,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 3/4 szklanki
woda 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
olejek waniliowy 10 kropli
jajka 4 sztuki
sól 2 szczypty
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka


Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).

Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).

Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy (ciasto samo ładnie się rozprowadzi).

Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem (u mnie czas pieczenia to 2,5 min.)
BRZOSKWINIOWE NIEBO.

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Pianka:
1/2 litra śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
300 ml wody
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
50 gram gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka bułki tartej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukru. Dodawać po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy jajka się połączą. Dodawać przesiane mąki z proszkiem i kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Powoli dolewać galaretki, cały czas ubijając. Wystudzony biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Na biszkopcie poukładać cząstki brzoskwiń. Na brzoskwinie wyłożyć śmietanową piankę. Wyrównać i obficie posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Biszkopt rzucany

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Potrzebujemy tortownicy o średnicy 20 – 22 cm (jeśli w domu mamy tylko 26 cm, musimy zrobić biszkopt z półto...
maślane ciastka w kształcie róży
2 szkl. mąki
0,5 szkl.cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 żółtka (plus jedno białko do smarowania)
100g zimnego masła
1. Do mąki i cukru wkroić masło, dodać żółtko i zagnieść kruche ciasto - można ew. dodać odrobinę zimnej wody.
2. Wałkować cienko (ok. 3mm polecam miedzy dwoma kawałkami folii), wykrawać nieduże kółka.
3. Układać 4 kółka na sobie tak, by zachodziły w połowie na siebie - każde kółko posmarować na środku białkiem, żeby dobrze się trzymało pozostałych. Rolować zaczynając od kółka leżącego na wierzchu - niezbyt ciasno, bo ciasteczka będą pękać.
4. Przekrawać ruloniki w poprzek, stawiać różyczki na płaskiej części i delikatnie uformować płatki (nie rozchylać zbyt mocno, bo się rozpadną :)
5. Schłodzić ciasteczka i upiec w 200C przez ok. 15 minut - do zrumienienia.
6. Robić szał oryginalnymi ciasteczkami :D
Ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu, choć może w pierwszej chwili wydawać się, ze jest dużo z tym zabawy - produkcja idzie migiem. Przepis kiedyś, kiedyś zapisałam sobie z GP - właśnie jako propozycje na Dzień Kobiet - i tak mi się od tamtej pory kojarzą :) Ale mogą być świetnym upominkiem na dowolną okazję, zwłaszcza że sa bardzo delikatne, kruche, maślane w smaku...
Rafaello

Składniki:

- 2 tabliczki białej czekolady

- 100g masła

- 50g cukru pudru

- około 1,5 szklanki wiórków kokosowych do masy

- ok. 20 sztuk całych, obranych migdałów

- wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

Wykonanie:

Rozpuścić czekoladę (ja to robię w mikrofalówce). Zmiksować masło z cukrem pudrem na gładką masę. Miksując, powoli dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Do masy wsypać wiórki, wymieszać drewnianą łyżką. Wstawić masę do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie formować małe kuleczki umieszczając w środku migdał. Obtoczyć w wiórkach. Gotowe wstawić do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Można przechowywać do kilku godzin poza lodówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona