Kuchnia

Smakowite obiady

BOEUF BOURGUIGNON czyli WOŁOWINA PO BURGUNDZKU


Składniki:
1-1,5 kg mięsa wołowego pokrojonego w dużą kostkę (4x4cm)
3-4 grube (1/2 cm) plastry polędwicy łososiowej (lub innej chudej wędzonki) pokrojone w drobną kostkę lub paseczki
2-4 marchewki
1-2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1/2-1 puszka pomidorów bez skórki (posiekanych)
250-500 ml czerwonego, wytrawnego wina (najlepiej z Burgundii)
125-250 ml esencjonalnego bulionu
oliwa z oliwek
odrobina soli
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Bouquet garni – tj. związane bawełnianą nitką:
4 gałązki tymianku
2 listki laurowe
1 gałązka rozmarynu
2-3 gałązki natki



Wykonanie:
Cebule, czosnek oraz marchewki obrać. Cebule pokroić w piórka, marchewki w grube plasterki. Czosnek poszatkować.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną polędwicę łososiową. Smażyć aż powstaną skwarki. Przełożyć do żeliwnego garnka z pokrywką (który można wstawiać do piekarnika) lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Na patelnię wrzucić czosnek. Lekko podsmażyć. Dodać pokrojone cebule i smażyć aż się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka żeliwnego.

Na oliwie, smażyć partiami kawałki wołowiny. (Uwaga: Na raz można wrzucać na patelnie max 6-8 kawałków. Jeśli wrzucimy za dużo, mięso puści sos i zamiast się obrumienić zacznie się gotować we własnym sosie.)
Usmażone mięso przekładać do żeliwnego garnka i oprószyć solą.

Gdy całe mięso będzie usmażone, do garnka dodać posiekane pomidory z puszki, pokrojone marchewki oraz po pół szklanki czerwonego wina i gorącego bulionu. Wszystko delikatnie wymieszać. (Uwaga: Ilość płynów, wina i bulionu, zależy od ilości mięsa, marchewki oraz wielkości garnka. Najlepiej gdy mieszanka wina i bulionu prawie zakrywa mięso.) Jeśli potrzeba dolać więcej wina i/lub bulionu.

Dodać po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a na wierzchu ułożyć Bouquet garni.

Garnek przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika. Piec 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation