Kuchnia

Ciasta i słodycze

Tarta z białym kremem i jagodami

Ciasto:
1,3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
1 żółtko
suchy groch, fasola albo ryż do obciążenia ciasta podczas pieczenia

Masa:
1 szklanka maślanki
3 duże żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
5 dag stopionego i ostudzonego masła
kilka kropli olejku waniliowego
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki mąki
2 szklanki czarnych jagód
cukier puder do posypania
świeże jagody i jeżyny do dekoracji

Sposób przygotowania
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy żółtko ubite lekko z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto, lepimy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto ma przykryć i spód, i boki formy. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min, wyjmujemy, przykrywamy pergaminem, posypujemy grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180°C. Zdejmujemy pergamin i groch (ale grochu nie wyrzucamy, przyda się do następnego pieczenia), pieczemy ciasto jeszcze 5-10 minut na złoty kolor. Robimy masę: miksujemy maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, masłem, wanilią, solą i mąką. Jagody rozsypujemy na podpieczonym kruchym spodzie, zalewamy przygotowaną masą maślankową i pieczemy jeszcze 30-35 minut w tej samej temperaturze. Ciasto studzimy w formie, potem wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcie -> przepisy.magazyn-kuchnia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation