Kuchnia

Ciasta i słodycze

Plundery
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 400g)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy ugotowany w 1i3/4 szkl mleka zamiast 1/2 l.
dowolne owoce do dekoracji
odrobina ulubionej konfitury
1 roztrzepane jajko do posmarowania


Płaty ciasta rozwinąć i podzielić każdy na 12 kwadratów. W jednym z płatów dodatkowo w każdym kwadracie wyciąć koła. Ciasto posmarować jajkiem i nałożyć na wierzch każdego pełnego kwadratu ten z otworem. Lekko docisnąć i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 7-10 minut w temp. ok 200 stopni na złoto.
Budyń ugotować wg przepisu zmniejszając ilość mleka o 1/4 szkl (chyba że macie budyń który wyjdzie w miarę gęsty bez zmniejszania ilości mleka. Dawniej takie budynie były.... dzisiejsze są dużo rzadsze..).
Na upieczone wystudzone ciastka nakładać łyżką budyń. Dekorować dowolnymi owocami i konfiturą.

*z kółek które zostaną po wycięciu otworów można zrobić mniejsze - okrągłe ciasteczka z tym że znów w połowie z nich należy zrobić otwór lub przynajmniej wgłębienie ;)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation