Kuchnia

Jadłabym...

Pyzy twarogowe - Dukan

Masa na nadzienie:
4 czubate łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki kakao
szczypta aromatu czekoladowego
5 pokruszonych tabl. słodziku
3 łyżki wody (jeśli chcemy miękkie nadzienie, to 4 łyżki wody)

Masa na pyzy:
200g twarogu (odcisnąć w ręcznik bawełniany i wyrobić na gładko)
1 białko (z małego jajka)
6-8 pokruszonych tabl. słodzika

Nadzienie:
Dodać do siebie składniki na nadzienie według podanej kolejności.
Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
Odstawić do lodówki na kilka minut.
Formować suchymi rękoma nieduże kulki.
Odstawić.
Pyzy:
Twaróg zmieszać z białkiem i słodzikiem.
Odstawić do lodówki.
Suchymi rękoma formować kulki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i zakleić formując kulkę.
Zagotować w szerokim garnku kilka centymetrów wody (by pyzy były tylko nakryte).
Pyzy wrzucić na wrzątek, przemieszać, gdy woda będzie znów wrzeć, zmniejszyć do minimum, gotować ok. 1-1,5 minuty pod przykryciem.
Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation