Kuchnia

Kurcak

Kaczka duszona z dynią i suszonymi figami

SKŁADNIKI (4 osoby):

1 kaczka lub 4 uda kacze, 50 g suszonych fig, kawałek dyni, 1 cebula, 2 marchewki, 1 seler, 2 pomidory, szklanka czerwonego wina, szklanka bulionu drobiowego, 1 łyżka tymianku, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Kaczkę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do niego kaczkę.
Wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy odkrytą przez około 1,5 h.
W czasie pieczenia polewamy ją powstałym sosem.
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę, a figi drobno kroimy. Przekładamy je do kaczki.
Kaczkę wraz z warzywami podlewamy bulionem i garnek przykrywamy.
Dusimy jeszcze w piekarniku do miękkości (około 0,5 h).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation