Kuchnia

Kurcak

Pierś z kaczki w przepysznej pomarańczowej marynacie

Składniki marynaty na 1 porcję:
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu worcester
- czosnek granulowany
- sól i pieprz

Przygotowanie

* Piersi z kaczki solimy z obu stron i nacinamy skórkę tak aby nie przeciąć mięsa.
* Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą
* Do woreczka strunowego wkładamy piersi z kaczki, wlewamy marynatę, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 24h
* Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
* Przed smażeniem wyciągamy piersi z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową - nie wylewamy marynaty
* Na zimną patelnię kładziemy pierś skórą do dołu. smażymy do wytopienia tłuszczu - ok 14 min. Następnie pierś odwracamy na ok 2 min.
* Przekładamy pierś do piekarnika na ok 8-10 min.
* Upieczoną pierś odkładamy na bok alby odpoczęła - ok 5 minut.
* Na czystą patelnię przelewamy tłuszcz z kaczki i marynatę. Dusimy tak długo aż sos zgęstnieje
* Pierś kroimy w paski i polewamy powstałym sosem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation