Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Cookies and cream pudding – deser ciasteczkowy

Trzy różne warstwy ciasteczkowej przyjemności: na wierzchu lekki, piankowy mus na bazie śmietanki, pod musem kremowa warstwa budyniowa, a na samym spodzie łyżeczka napotyka pokruszone ciasteczka. I tym sposobem wszystkie faktury i konsystencje pięknie się dopełniają.

Na 3 spore porcje:

Spód:
4 pokruszone ciasteczka Oreo

Warstwa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego (użyłam śmietankowego z dodatkiem białej czekolady, Gellwe)
1/2 l mleka
4 pokruszone ciasteczka Oreo
50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

Mus:
200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki cukru pudru
2 pokruszone ciasteczka Oreo

Na dno 3 pucharków wsypujemy okruszki z 4 ciasteczek.

Budyń przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Jeśli należy dodać cukier, oczywiście do dodajemy. Studzimy go do temperatury pokojowej.
Po wystygnięciu miksujemy z 50 ml śmietanki kremówki i przelewamy do pucharków.

200 ml śmietanki na mus ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach chłodnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy ją do rozpuszczenia (króciutko, nie może się zagotować!) i stopniowo dolewamy do śmietany, miksując. Masa lekko oklapnie, ale pojawią się w niej pęcherzyki powietrza. Odstawiamy mus do lodówki, aż zacznie tężeć. Po kilkunastu minutach, gdy masa wyraźnie zacznie tężeć, rozsmarowujemy ją na warstwie budyniowej i pucharki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żeby nie było wątpliwości, co to za smak, możemy udekorować desery dodatkowo pokruszonymi ciastkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation