Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PotrawyRegionalne: INDYJSKA KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA Z IMBIREM

Danie z kuchni indyjskiej.
Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna.
Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni.
Kuchnię indyjską można z dużą swobodą dopasować do własnych
upodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przypraw
stworzymy wyjątkowe potrawy.

Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora.
Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna.
Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę.
Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

1 szt. małego kalafiora
2 szt. ziemniaków
1szt.małej marchewki
1 szt.cebuli
300 ml jogurtu naturalnego
1 1/4 kubka bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
2 łyżeczki zmielonej kurkumy
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki zmielonej kolendry
sól,czarny pieprz
2 ząbki czosnku


Do garnka po wrzucałam:
Rozdrobnionego kalafiora
Pokrojoną marchewkę
Pokrojone ziemniaki
Posiekaną cebulę
Wlałam olej i pół szklanki wody.
Doprowadziłam do wrzenia.
Mieszałam,przykryłam,zmniejszyłam gaz i
gotowałam około 10 minut.
Dodałam starte ząbki czosnku i korzeń imbiru.
Następnie wsypałam pozostałe przyprawy.
Dokładnie wymieszałam i gotowałam około 3-5 minuty.Wlałam bulion.
Przykryłam i gotowałam około 20 minut.
Ugotowane warzywa zmiksowałam.
Dodałam jogurt.
Zupę wymieszałam.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Podajemy ją przybraną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Czujecie już ten zapach??
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation